Húsvét előtti beszélgetés Bencze András evangélikus lelkésszel

Húsvét előtti beszélgetés Bencze András evangélikus lelkésszel

Share this content.

Forrás: Székesfehérvár.hu, szöveg és fotó: Lugosi Balázs
Székesfehérvár – Bencze András, evangélikus lelkész 1960-ban született Budapesten. Az Evangélikus Teológiai Akadémián végzett, tanulmányait követően rögtön Székesfehérvárra küldte Nagy Gyula, püspök; 1984-től segédlelkész, 1986 óta – harmincnégy esztendeje – a fehérvári gyülekezet lelkésze. A Nyugati-Dunántúli Egyházkerület püspökhelyettese, a Fejér-Komáromi Egyházmegye legrégebben szolgáló lelkésze.
Érdekes kérdés, hogy az Úristen hogyan szól bele a világ vagy akár az egyéni emberi élet folyásába.

– Alapvetően két irányvonala van az erről való gondolkodásnak; érthető, hogy az ember szeretné megfejteni, hogy hogyan áll hozzá ezekhez a dolgokhoz Isten vagy van-e köze hozzá Istennek?
Az egyik, hogy Isten engedi a rosszat, sőt olykor-olykor olyan gondolat is felbukkan, hogy küldi a rosszat, esetleg, hogy a tetteink következményeként, mint büntetést kapjuk. Szükségünk volna arra, hogy megvizsgáljuk életünket.

– Mennyire próbáltuk betölteni a magunk emberi, emberséges küldetését? Mennyire vettük észre a körülöttünk meglévő értékeket és mennyire tartottuk azokat fontosnak? Vagy olyan értékek után futottunk, amelyek tulajdonképpen elhanyagolhatóak? Bizonyos élethelyzetekben nem tartottuk-e magunkat többre annál, mint amik vagyunk?

– Felmerült bennem, hogy annyira jól tudtam számolni az időmet, a napjaimat, a holnapomat, a jövő hetemet és még előbbre; beírtam a naptáramba, hogy ekkor és ekkor ezt és ezt fogom végezni. És ez a járvány felteszi a kérdést: mit fogsz te tenni? Honnan tudod, hogy azt fogod tenni? - milyen könnyen felborulnak a jól felépített rendjeink!

A teljes cikk itt érhető el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!