Idősebb csellón szólalt meg Bach muzsikája, mint maga a zeneszerző

Idősebb csellón szólalt meg Bach muzsikája, mint maga a zeneszerző

Share this content.

Forrás: behir.hu, szöveg: Zsíros András
Békéscsaba – A világ legfoglalkoztatottabb csellóművésze, Várdai István és a tavalyi Montreali Zongoraverseny győztese, Fejérvári Zoltán zongoraművész adott közös koncertet 2018. május 18-án, pénteken Békéscsabán, az Evangélikus Kistemplomban. A hangversenyen Bach válogatott művei a zongora mellett egy többmilliárd forint értékű Stradivari csellón szólaltak meg.

A 18. század legjelentősebb protestáns zeneszerzője, Johann Sebastian Bach G-dúr gamba-szonátája csendült fel először a koncertezésre is kiváló akusztikájú templomban. Bár a klasszikus szerzőt elsősorban az egyházi műveiről ismerjük, még ezeket a világi darabokat is áthatja az evangélikus szellemiség. Fejérvári Zoltán zongoraművész úgy fogalmazott, Bach frissessége egyszerre szellemi és fizikai, tulajdonképpen lelki-testi egészséget ad az embernek.

A világhírű művészek előadásához egy nem mindennapi hangszer is hozzájárult. Várdai István egy 1673-ban készült Stradivari csellón játszott. A dollármilliókat érő mesterhangszert mecénása 2016-ban vásárolta meg számára. A művész elmondta, hogy könnyű vele megvalósítani, átadni az elképzelt impulzusokat, ezért szerinte az előadást hallgatók is gazdagodnak általa.

A koncert a Filharmónia Magyarország Egyházzenei Fesztiváljának részeként jutott el a közönséghez. A hangversenyek mellett előadások és családi programok is szerepelnek a vasárnapig tartó kínálatban. A szervezők a négy keresztény egyház zenéjét bemutató, négy éves sorozatnak érnek idén a végére. Szamosi Szabolcsügyvezető úgy látja: bár természetesen a koncertek vonzzák a nagyobb közönséget, a délutáni programokon is szép számú érdeklődő van jelen.

Szombaton Luther énekei kerültek középpontba, vasárnap pedig istentisztelettel zárult a sorozat.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!