Így énekeltek a magyarok a világ evangélikusainak

Így énekeltek a magyarok a világ evangélikusainak

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
Éneklő kalendáriumot indított advent alkalmából a Lutheránus Világszövetség. Honlapjukon és Facebook oldalukon különböző nemzetségek adventi-karácsonyi énekei csendülnek fel. A Magyarországi Evangélikus Egyház is részt vett a kezdeményezésben az Evangélikus Hittudományi Egyetem énekkarának szereplésével. A kórusvezetők – Fekete Anikó és Finta Gergely – az Ó jöjj, ó jöjj Üdvőzítő kezdetű korált választották, hogy bemutassák a magyarországi evangélikusok adventi énekei közül az egyik legszebbet.

A videón hallható ének egy 17. századi német dallam (O Heiland, reiß die Himmel auf) magyar, népi változata. Szövege advent negyedik vasárnapjának gondolatmenetét követi, kifejezve Jézus mennyei és földi származását, isteni és emberi mivoltát. A felvétel helyszíne az Evangélikus Hittudományi Egyetem 2004-ben átadott kápolnája. Itt tartják a teológusok a napkezdő és záró áhítatoka, a közösségi alkalmakat és a konferenciákat. A tér meghatározó része az oltár mögött elhelyezkedő, Mezősi Eszter által tervezett nagy üvegablak.

Az énekkart Finta Gergely és Fekete Anikó vezeti. Szólót énekel Bősze Veronika, furulyán közreműködik Győrffy Sándor, cajónon Wächter Baldó. Énekelnek még: Takács Hajnalka, Mészáros Anna Zsóka, Somogyvári Flóra, Bányai Tamás, Jávori Fülöp. A felvételt Szikra Benedek készítette.

Tovább a blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!