Illés próféta nyomában a Fráter-tanyán

Illés próféta nyomában a Fráter-tanyán

Share this content.

Fotó és szöveg: dr. Asztalos Éva
A Debreceni Evangélikus Egyházközség táborszervezői nevében mondhatom, hogy minden év elején nagy izgalommal kezdünk neki táborhelyszínt választani. Az időpont adott, hiszen minden évben a nyári szünidő első hetét töltjük együtt a hittanos gyerekekkel.

Több lehetőség közül végül a Debrecen és Haláp közötti nagycserei erdőben található Fráter-tanya mellett döntöttünk, mely igazán jó választásnak bizonyult. Távol a város zajától, a természetben, sok-sok házi- és haszonállattal körülvéve, mégis komfortos környezetben tölthettük együtt a hetet huszonöten. 

A hétfőtől péntekig tartó tábor minden napja reggeli tornával és közös étkezéssel indult. Ezt követte a délelőtti bibliai foglalkozás, melynek során Illés prófétával ismerkedtünk meg. Ebéd után mindig csendes pihenőt tartottunk, amikor a szobában olvashattak, társasjátékozhattak, beszélgethettek a gyermekek.

Minden délutánra más és más programmal készültünk. Az első napon, amikor szinte egész nap szemerkélt az eső, többnyire a nagy, fedett filagória alatt játszottunk különféle ismerkedős és csapatépítő játékokat. Keddtől csütörtökig azonban szikrázó napsütés, igazi nyári idő kerekedett, ezért a csendes pihenő után mindig vízibombázással, pocsolással frissítettük fel magunkat. A belső hűsítést pedig dinnye vagy fagyi hozta. 

Gyülekezetünk és ismerősi körünk több lelkes tagja is felajánlotta a segítségét, így igazán színes programokat tudtunk biztosítani a gyerekeknek. Kedden délután, akinek kedve volt, lovagolhatott, majd fontunk karkötőket, és készítettünk pörgettyűket, melyekkel aztán versenyeztünk, kié forog tovább.

Szerdán tettünk egy kis túrát a környező erdőben, majd különböző (botos, csürkös, zenés, táncos) népi játékokat játszottunk. 

Csütörtökön délelőtt egy kicsit rövidebb bibliai foglalkozást tartottunk, mert vidám lovaskocsikázás várt ránk. Délután pedig a gyerekek által nagyon kedvelt origamizás következett. 

Az iskolaév végére jócskán kimerült gyerekek számára igazi feltöltődést nyújtott a nagy szabadtéren való szaladgálás, sportolás, az erdő és az állatok közelsége. Vacsora után pedig mindig áhítattal, énekléssel búcsúztattuk a napot, s aki még érzett magában energiát, filmet/mesét nézhetett az étkezőben kialakított moziban. 

A szemerkélő eső szép keretet adott a hetünknek, hiszen péntekre ismét borús, esős idő lett. 

A gyülekezet tagjai közül többen segítőként vettek részt a tábor szervezésében és lebonyolításában, de voltak olyanok is, akik egy-egy napot tiszteltek meg jelenlétükkel.

Az egyházközség nevében szeretettel köszönjük a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának támogatását, mely nélkül a tábor ilyen formában nem valósulhatott volna meg.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!