Ilyen volt a 88. KÖSZI Megálló istentisztelet

Ilyen volt a 88. KÖSZI Megálló istentisztelet

Share this content.

Szöveg: Tihanyi Hanna. Fotó: Tóth Lilla
Budapest – Zugló – 2020. július 10-én, a KÖSZI Napvető mesetábor lezárásaként rendezték meg a 88. KÖSZI Megálló istentiszteletet, amelyet Bonnyai Zsuzsanna, a tábor lelki vezetője tartott az Evangélikus Hittudományi Egyetem Kollégiumának kápolnájában. Az istentisztelet a tábor utolsó napjának témáját, a bölcsességet járta körül. A választott igeszakasz így szólt: „A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme.” (Péld 1,7a)

A tábor mottója az „Állati kaland” volt, a mesékben megjelenő állatok tulajdonságait vették górcső alá. A reggeli áhítatokban is megjelentek a mesehősök által képviselt vonások, ezt követően kreatív- és drámafoglalkozások keretein belül mutatta meg a mesetábor csapata a gyermekeknek, hogy Isten nemcsak embereken, hanem állatokon és tárgyakon keresztül is megmutathatja erejét.

A Megálló istentisztelet meghitt légkörben zajlott. Bonnyai Zsuzsanna a pénteki témát Noé történetén keresztül mutatta be. A közös alkalmat még különlegesebbé varázsolta, hogy a kézműves foglalkozás alkotásait Zsuzska Franz Kett módszerével mutatta be, ezzel mélyebb összetartozást kialakítva a tábor résztvevői között.

A kisgyermekekre való tekintettel, az istentisztelet elsősorban a beszélgetésre épült. Noé bízott az Úrban, de nem félelemmel, hanem tisztelettel vegyes alázattal fordult Isten felé. Isten kérésére minden külső nyomást figyelmen kívül hagyva megépítette a bárkát. A történet ezen pontján az egyik táborozó kisfiú a lelki vezetővel közösen lefektette a földre a bárkát. A táborozók a vezetőkkel együtt, kis állatok képében felszálltak a bárkára, utána hatalmas vihar kerekedett, amit együtt jelenítettek meg kezük-lábuk, taps és csettintés segítségével. Ahogy a háborgó tenger egyre távolabb került, úgy egyre közelebb kerültek Istenhez és a vele kötött szövetséghez, amit a szivárvány jelképez.

A padlóképre pillantva azt láthattuk, hogy bár vannak viharok az életünkben, de mi a bárkában voltunk végig, Isten közelében, neki engedelmeskedve és Ő átsegített minket ezeken a nagy viharokon, sőt, kapcsolatra, szövetségre lépett velünk. Lehetőségünk van arra, hogy erősítsük nap mint nap ezt a kapcsolatot imádsággal, és a Biblia olvasásával. 

Honlapunk a www.koszi.net oldalon érhető el, ahol az érdeklődők tájékozódhatnak az aktuális programjainkról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!