Imák Auschwitz után

Imák Auschwitz után

Share this content.

Szöveg és fotó: Galambos Ádám
Budapest – 2014. szeptember 1-jén a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány szervezésében nyílik a Zsidó Nyári Fesztivál keretében az egyházi és kulturális emlékezet-kiállítás.

Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány a Zsidó Nyári Fesztivállal együttműködve rendezi meg az Otto Wagner, a bécsi szecesszió meghatározó építésze által tervezett zsinagógában azt a kiállítást, melyen evangélikus, református, katolikus püspökök, gondolkodók, rabbik és művészek vesznek részt – tudta meg szerkesztőségünk a Zsidó Nyári Fesztivál sajtótájékoztatóján.

A kiállítás koncepcióját a szervezők az alábbi módon fogalmazták meg: Megosztott társadalmunkban, a magyar Soá hetvenedik évfordulóján úgy látjuk, hogy szükségszerű megfogalmaznunk: a Soá tragédiája nem zsidó ügy, hanem keresztény és össztársadalmi trauma egyaránt. Ennek kifejezéseként rabbik, püspökök és egyházi gondolkodók írtak Ima Auschwitz után címmel imádságokat, melyeket kortárs képzőművészek kaptak meg és a művészet eszközeivel vizuális tartalommá formálva tettek egyetemes üzenetté.

Az imádság meggyőződésünk szerint nem állásfoglalás, nem embereknek való megfelelési kényszer, hanem az Isten felé fohászkodó bocsánatkérés és megbocsátás hangja tud lenni. Az, hogy ebben több felekezet és művész is képviselteti magát egyúttal kifejezi, hogy összefogásra van szükség a megbékéléshez és az őszinte szóhoz. Bízunk abban, hogy a bocsánatkérés és a fohász eme halk, de reménység szerint őszinte hangja a szétszakadás és megosztottság helyett az összefogás jele – mintegy kiáltvány –, az alázat kifejezője lehet.

Felekezeti résztvevők:
Fabiny Tamás
– evangélikus püspök, Fischl Vilmos – a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára, Frölich Róbert – főrabbi, Gáncs Péter – evangélikus elnök-püspök, Papp János – baptista elnök, Róna Tamás – rabbi, Steinbach József – református püspök, Szabó István – református püspök, Varga Mátyás – bencés szerzetes, Várszegi Asztrik – pannonhalmi főapát, Verő Tamás – rabbi

Képzőművészek:
Benczúr Emese
képzőművész, Haász István festőművész, Haraszty István szobrász, kinetikus művész, Klimó Károly festőművész, Konok Tamás festőművész, Krajcsovics Éva festőművész, Lovas Ilona képzőművész Matzon Ákos festőművész, Nádler István festőművész, Szüts Miklós festőművész Tölg-Molnár Zoltán festőművész, Vojnich Erzsébet festőművész

Zene: Kurtág György – zeneszerző, zongoraművész

Kurátor: Galambos Ádám – evangélikus teológus

Megnyitó: 2014. szeptember 1. 18:00 (Rumbach utcai zsinagóga)
Köszöntőt mond: Heisler András, a Mazsihisz elnöke
Beszédet mond: Galambos Ádám evangélikus teológus, a kiállítás kurátora
Zenei megnyitó: Szent Efrém Férfikar; vezető: Bubnó Tamás
Helyszín: Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga (Budapest, VII. Rumbach Sebestyén utca 11-13)
A kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!