Ökumenikus fohász Temesváron a templomért és az iskoláért

Ökumenikus fohász Temesváron a templomért és az iskoláért

Share this content.

Forrás: erdely.ma, nyugatijelen.com, szöveg: Pataki Zoltán
Temesvár – Október 5-én, kedden a temesvári evangélikus templomban megtartott ökumenikus istentisztelet keretében immár harmadik alkalommal imádkoztak együtt a temesvári magyar egyházi vezetők és pedagógusok azért, hogy megmaradásunk két alappillére, a templom és az iskola megerősödjön.

Az ökumenikus istentisztelet során igét hirdetett Boros Róbert baptista lelkipásztor, a Római Katolikus Egyházat Kocsis Zoltán spirituális, a Református Egyházat Fazakas Csaba esperes, az Evangélikus Egyházat a házigazda Kovács Zsombor lelkipásztor képviselte.

A temesvári iskolákat a Gerhardinum Katolikus Teológiai Líceum és a Bartók Béla Elméleti Líceum igazgatói, tanárai és diákjai képviselték, de részt vett az istentiszteleten a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium küldöttsége is, Károlyi Attila igazgatóhelyettes vezetésével.

„Elsősorban azért könyörögtünk, és azért imádkoztunk, és az igék is arról szóltak, hogy oktatási intézményeink megmaradjanak, hogy a tanárok és tanítók egyaránt tudatában legyenek annak a felelősségnek, amit hordoznak, és amely feladatot mi hiszünk benne hogy Istentől kaptak mindnyájan – nyilatkozta a Nyugati Jelennek a különleges alkalom házigazdája, Kovács Zsombor evangélikus lelkipásztor. – Azért imádkoztunk, hogy diákjaink is képesek legyenek meglátni annak a súlyát, és felmérni annak a fontosságát, hogy mit jelent magyarnak lenni, hogy ezen áll vagy bukik minden, hogy meg tudjuk-e őrizni anyanyelvünket. Ha meg tudjuk őrizni anyanyelvünket, a magyar kultúrát, akkor magyar oktatási intézményeink is meg fognak maradni. De ha gyermekeinket már nem tanítjuk meg magyarul, és vegyes házasságokban erre egyre több példát látunk, akkor sajnos előbb vagy utóbb ezek az oktatási intézmények is – amelyek az utolsó védőbástyái a magyarságnak – meg fognak szűnni. Mi ezt szeretnénk elkerülni, és tudjuk, hogy erre az emberi erő kevés, ezért hívjuk segítségül Istent. Ahhoz a Hatalmassághoz fohászkodunk, akinek a kegyelme és a szeretete nélkül hiábavaló volna arra irányuló törekvésünk, hogy megtartsuk és megőrizzük népünket és nemzetünket ebben a világban és különösen ebben a szórványhelyzetben.”

Befejezésül Kovács Zsombor evangélikus lelkipásztor abbéli reményét fejezte ki, hogy jövőre a temesvári baptista imaházban kerülhet sor a fohászra a Templomért és az Iskoláért.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!