„Ne önmagunknak éljünk, hanem annak éljünk, aki meghalt értünk és feltámadott” – Imahétnyitó Szegeden

„Ne önmagunknak éljünk, hanem annak éljünk, aki meghalt értünk és feltámadott” – Imahétnyitó Szegeden

Share this content.

Forrás: szegedma.hu, további fotó: Barcza János
Szeged – A szegedi Dómban nyílt meg 2017. január 16-án az egyetemes imahét Fekete Károly református, Gáncs Péter evangélikus és Kiss-Rigó László katolikus püspökök részvételével.

„Ne önmagunknak éljünk, hanem annak éljünk, aki meghalt értünk és feltámadott” – fogalmazott a misén Fekete Károly református püspök. Kiemelte: veszteséget elszenvedni, kárt vallani senki sem szeret, emberi természetünkkel ellenkezik, mert szeretnénk érvényesülni, kiteljesedni. Az evangélium arra kér, hogy ne éljek önmagamnak, tagadjam meg önmagamat, mondjak le a világról, pedig az ember azért hajt, hogy megtalálja önmagát.

„Elveszteni magunkat? Ilyet csak olyan valaki kérhet, aki sokkal többet tud adni nekünk. Ha annak élünk, aki értünk meghalt a kereszten, akkor a keresztvállalás közös nevezőre hoz, hiszen a kereszt Isten és ember találkozási pontja, a kereszt nem dísz, hanem üzenet, amely az Isten kitárulkázásának, nyitottságának jele” – fűzte hozzá.

Az idei ökumenikus imahét igei mottója Pál apostoltól így hangzik: „Krisztus szeretete szorongat minket.”

„Furcsa szókapcsolat az, hogy szorongató szeretet, mely így is fordítható: Krisztus szerelme szorongat minket. Itt olyan szeretetről van szó, ami nem egy langyos érzelem, hanem forró tűz van benne, olyan, ami feltör belőlünk, meg kell vallani, mint a szerelmet” – mondta el Gáncs Péter evangélikus püspök. Gáncs Péter szerint Isten belénkszeretett, bizonyos szempontból pedig a Szentírás egy love story, egy olyan szerelmi történet, amely arról szól, hogy Isten beleszeret az emberbe, neki formálja a világot, mindent azért tesz, hogy a szeretett gyermekét megóvja.

„Amikor január második felében mi, Krisztus követői összejövünk egymás templomaiban, arról nekem karácsony jut az eszembe” – fejtette ki Kiss-Rigó László római katolikus püspök. Európának ezen a részén szenteste a szűk család ünnepel, majd más, távoli rokonokat is bevonnak, karácsony után pedig most egymáshoz látogatunk, ilyenkor van együtt az egész család. „Amikor pedig mi, Krisztus követői összejövünk, a díszvendég és a vendélátó maga a feltámadt Krisztus” – fűzte hozzá a püspök.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!