Indul az Asztali beszélgetések sorozat 15. évada

Indul az Asztali beszélgetések sorozat 15. évada

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám
Budapest – Az egyház és társadalom közötti szellemi és kulturális hídépítés céljából létrejövő sorozat színes programokat kínál tizenötödik évadában is.

Az Asztali beszélgetések sorozat célja az egyház és társadalom összekapcsolódását szorgalmazó kulturális közeg megteremtése. A szervezők helyet kívánnak biztosítani azok számára, akik érdeklődnek a széles körű egyházi és világi gondolkodás iránt, ezzel is előmozdítva a párbeszéd, illetve közös gondolkodás kialakításának lehetőségét.Fontosnak látjuk, hogy a beszélgetések különböző témájúak legyenek. Így törekszünk arra, hogy a mai társadalmi problémákról különböző megvilágításban, de pártpolitikától mentesen beszélgessünk” – fogalmaznak a szervezők.

Az Asztali beszélgetések alkalmai formájukat tekintve disputák, vagyis egy közéleti személy és egy egyházi résztvevő beszélgetését, illetve a hallgatóság számára nyílt beszélgetést biztosít havi egy alkalommal. A széles körben meghirdetett rendezvények gondolkodásra, szemléletek megismerésére, különböző emberek akár egymással ellentétes gondolatainak bemutatására kívánja az érdeklődést felkelteni.

Az Asztali beszélgetések disputáin eddig vendégek voltak többek között Kertész Imre, Jókai Anna, Esterházy Péter, Vizi E. Szilveszter, Závada Pál, Nádasdy Ádám, Visky András és Vásáry Tamás, míg az egyház képviseletében megosztotta gondolatát többek között Fabiny Tamás, Várszegi Asztrik, Gáncs Péter, Jelenits István és Schweitzer József is. Az Asztali beszélgetések sorozat több alkalma is visszanézhető az interneten, valamint kötet formájában is olvasható (megjelent a Luther Kiadó gondozásában).

Az eddig megrendezett közel háromszáz beszélgetés pedig nemcsak disputákat tartalmazott, hanem számos kiállítást és művészeti programot is. Az Asztali beszélgetések keretében mutattuk be Ámos Imre és a 20. század című, kortárs összművészeti kiállítást is, mely Magyarország több településén túl Berlinbe, Dunaszerdahelyre és Lengyelország több városába is eljutott, valamint az Imák Auschwitz után című, több településen bemutatott tárlatot is. A képzőművészet vonatkozásban a Ludwig Múzeumban Kortárs és szakrális? címmel kiváló művészek és teológusok párbeszédére került sor, valamint a Magyar Nemzeti Galériában Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának egyházi tárlatvezetései is az Asztali beszélgetések sorozat keretében valósultak meg.

Az Asztali beszélgetések sorozat közelgő rendezvényei:

2018. október 2. – Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum (élő, internetes közvetítés)
Meseterápia
Beszélgetőtársak: CSÓKA JUDIT klinikai szakpszichológus, meseterapeuta, HELMICH KATALIN, a Mesemúzeum vezetője és RÉZ-NAGY ZOLTÁN evangélikus lelkész

2018. október 25. – Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum (élő internetes közvetítés)
Befejezetlen múlt
Beszélgetőtársak: MIRÁK KATALIN történész, az evangélikus egyház tényfeltáró bizottságának tagja és SOÓS VIKTOR ATTILA történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság munkatársa

2018. november 29. – Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum (élő internetes közvetítés)
Kortárs szakrális művészet
Beszélgetőtársak: KESERÜ KATALIN Széchenyi-díjas művészettörténész, az ELTE Művészettörténeti Tanszékének professor emeritusa és LÁZÁR KOVÁCS ÁKOS esztéta, a PPKE Kommunikáció- és Médiatudományi Intézet intézetvezető docense

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!