Változás Budapest szívében – nem lehet szó nélkül hagyni

Változás Budapest szívében – nem lehet szó nélkül hagyni

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Zászkaliczky Zsuzsanna, fotó: Potzner Ádám
A nyitott szemmel járó Urbanista blog bő egy héttel ezelőtt elismerő bejegyzést írt a Deák téren zajló átalakulásról. Azóta számos megosztás, kedvelés és kommentelés történt. S nehogy azt higgye bárki is, hogy – jó magyarok – ne találnánk csomót minden kákán: több felületen elszabadultak az indulatok. Ki a házat (hazát), ki az anyanyelvet, ki egyenesen a mindennapjait félti. Ilyen a mi szerencsénk. Ám vigasztaljon a tudat: amiről nem beszélnek, az nincs is.

Tíz feliratos spaletta az, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Az evangélikus múzeum bővítésére és átépítésére égetően szükség volt már. Olyan építészek – Potzner Ferenc és Potzner Ádám – neve fémjelzi a terveket, akik évtizedek óta valóban brandet jelentenek a műemlék épületek kortárs kihívásokra reagáló rekonstrukciójában. Elegendő itt a Zeneakadémiára és a Várkert bazárra utalnunk. Potznerék tudják, hogyan kell a gazdag múltú és narratívájú épületeket élhetővé tenni a mai ember (értsd: megváltozott igények, átalakult funkciók) számára.

Egyelőre azonban maradjunk a felszínen: a tíz feliratos spaletta mellett tényleg nem lehet szó nélkül elmenni. A spalettákra szükség van, ez nem kérdés.

A tíz komor, nagy fémfelület a tengelyekben a helyreállított, eredeti kváderkiosztást szigorúan tagolja. Hamar eldőlt, valami módon könnyíteni kell ezeken a táblákon (elsősorban a látvány finomítása kedvéért): lyuggatással, áttöréssel – ahogy erre a Várbazár cortenacél korlátai, kapuszárnyai esetében már láttunk példát. De képzeljük csak el, milyen rettenetes hatást váltott volna ki, mondjuk tíz, méteres átmérőjű Luther-rózsa látványa! Vagy tíz kereszté… Bármely ornamens ismétléseiből vállalhatatlan, már-már karikaturisztikus ornamentika nőtt volna ki.

A továbbiak a KötőSzó blogon olvashatóak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!