Isten igéjéből táplálkoznak – Interjú Miklós Józsefné kórusvezetővel

Isten igéjéből táplálkoznak – Interjú Miklós Józsefné kórusvezetővel

Share this content.

Komárom – A Komáromi Evangélikus Kórus 1995-ben alakult Ihász Beatrix lelkésznő kezdeményezésére. Az énekkar vezetője 2001-től Miklós Józsefné zenepedagógus lett. Evangélikus hitüket nem tagadva, működésük alapvető jellemzője az ökumené, a nyitottság minden szépre és jóra, ami Isten igéjéből és tanításából fakad. Erről is beszélgettünk vezetőjükkel, Miklós Józsefnével. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: Müller Attila

A kórus a vasárnapi istentiszteleteken való részvétel mellett évente nagyböjti és adventi áhítattal is készül, a városi gyertyagyújtás állandó közreműködője. Ezév áprilisában Pro Urbe-díjat kaptak. 

– A komáromi evangélikus gyülekezet énekkara nagy múltra tekint vissza. Mikor alakult a kórusuk és kinek a kezdeményezésére?

– Az együttes 1995 novemberében alakult, az akkori lelkész, Ihász Beatrix kezdeményezésére.

– A Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület honlapján a nyilvántartott kórusok között szerepelnek: https://nyugat.lutheran.hu/szolgalatunk/korusainkHol szoktak fellépni illetve milyen rendezvényeken léptek fel az utóbbi időben?

Elsősorban a saját gyülekezetünkben éneklünk, de felkérésre, meghívásra máshol is szívesen fellépünk. Így például énekeltünk egyházmegyei-, egyházkerületi kórustalálkozókon, városi ünnepségeken, idősek otthonában, a hátrányos helyzetű családok számára rendezett karácsonyi ünnepségen és még folytathatnám a sort. A legutóbbi szerepléseink a következők voltak: szeptemberben Balatonbogláron gospeltalálkozón vettünk részt; szeptember végén Szákszenden ünnepi áhítatot tartottunk verssel-zenével; októberben Komáromban a református templomban ökumenikus istentiszteleten énekeltünk.
Korábban részt vettünk németországi turnén a testvérváros, Naumburg meghívására; énekeltünk több alkalommal Révkomáromban, illetve más felvidéki településen (pl. Hetény, Negyed). Egyszóval sokfelé jártunk már, mindenütt szeretettel fogadtak.

– Idén áprilisban városuktól Pro Urbe-díjat kaptak. Az indoklásban mi állt: mivel érdemelték ki ezt a rangos kitüntetést?

– Valóban 2013. áprilisában a városvezetés Pro Urbe-díjjal tüntette ki az énekkart a város kulturális életében való aktív és magas színvonalú részvételéért. Számtalan városi rendezvényen hallhatott bennünket a közönség, például a magyar kultúra napján, kiállítások megnyitóján, a kitelepítettek találkozóján, konferencia ünnepi megnyitóján. A városi adventi gyertyagyújtáson az ünnep megszervezése óta folyamatosan jelen vannak az egyesített kórusban az evangélikus énekesek is (a dirigens és az egyik fő szervező), tavaly a városi könyvtár szervezésében Komárom templomairól vetítettünk képeket, a hozzá méltó kórusműveket és verseket a kórusunk szolgáltatta (ezt az előadást még kétszer megismételtük a nagy érdeklődés miatt).

– Kik a kórus tagjai? „Civilben” mivel foglalkoznak?

– A kórus összetétele vegyes: tanárok, óvónők, bölcsődei gondozónő, bolti eladó, közgazdász, fodrász, diák és korábban lelkészek is voltak közöttünk. 

– Milyen művek szerepelnek a kórus repertoárjában?

– Az énekkar repertoárjában a gregoriántól a XX. századig minden kor zenéje megtalálható, amit a kórus létszáma (8-12 fő) és képességei megengednek. A szerzők sora hosszú, közülük néhány mutatóban: Lassus, Palestrina, Vecchi, Gastoldi, Schütz, Mozart, Beethoven, Schubert, Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Gárdonyi Zoltán, Szokolay Sándor.

Milyen gyakran próbálnak?

- Próbát heti egy alkalommal tartunk, ez 1,5-2 óra időtartamú. Szükség esetén természetesen ezen kívül is próbálunk.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!