Iskola a korszakhatáron – A Fasor és az első világháború

Iskola a korszakhatáron – A Fasor és az első világháború

Share this content.

Forrás: EOM
Budapest – A Múzeumok éjszakáján, 2018. június 23-án nyílt meg az Evangélikus Országos Múzeum legújabb kiállítása Iskola a korszakhatáron – A Fasor és az első világháború címmel. A tárlat november 5-ig látogatható.

„Tegnap késő este [a Múzeumok éjszakáján] megnéztem a kiállítást, és azt kell, hogy mondjam, nagyon megrázó! Feltéve persze, ha végigolvassa az ember a képeslap- és levélrészleteket, amelyeket a tanárok és diákok írtak az iskolájuknak és igazgatójuknak a frontról... Teljesen átéltem velük, hogy ezek a nevek tényleg diákok és tanárok, akik ahelyett, hogy az iskolában ülnének, valahol egy lövészárokban gubbasztanak, egyre elkeseredettebben. Akár mi is lehetnénk, és ez volt a megrázó. Szóval feltétlenül meg kell nézni a diákokkal is! Hatalmas gratuláció Cziczka Katalin osztályfőnöknek és a 11/a-nak is!” (Ittzés Szilvia fasori tanár)

Az Evangélikus Országos Levéltárban őrzik azt az unikális gyűjteményt, amely az Evangélikus Országos Múzeum új időszaki kiállításának gerincét képezi. Hittrich Ödön – a fasori gimnázium legendás igazgatója – hagyatékában található az a majd kétszáz darab tábori postai lap, levél és fotó, amelyet tanárkollégái és az iskola korábbi diákjai küldtek a frontról szeretett igazgatójuknak, akik közül többen a bevonulás miatt „hadi érettségit” tettek. A szövegekből kirajzolódnak a háborúval kapcsolatos érzések a kezdeti lelkesedéstől a fásultságon át a békevágyig, a hazaszeretet, a tanárok és az iskola iránti megbecsülés és az a hihetetlenül erős kapocs, amely ezeket az embereket az egymástól távol eső frontokon, a lövészárkokban és a hátországban összekötötte. A legendás iskola mint a biztonság és a haza szinonimája jelenik meg a személyes sorokban és sorsokban.

Míg a hadba vonultakkal ismerkedik a látogató, az is kiderül, hogy a budapesti gimnázium hogyan szolgálta időközben a hazát: felkelők, erdélyi menekültek és más iskolák tanulóinak befogadásával, adománygyűjtéssel, igazgatói beszédekkel, végül pedig 1926-ban emléktábla állításával, amelyen a gimnázium közel hatvan hősi halottjának neve szerepel.

A kiállítás különlegessége, hogy Kertész Botond és Zászkaliczky Zsuzsanna kurátorokkal mai fasori diákok működtek együtt: adatgyűjtésben, kéziratok átírásában segédkeztek, és videófelvételen olvassák fel egykori kortársaik levelezőlapjait.

https://evangelikusmuzeum.hu/hu/latogatok/kiallitas

https://kotoszo.blog.hu/2018/06/21/iskola_a_korszakhataron

https://www.facebook.com/events/247703562448805/

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!