Ismered-e az Urat? – Adventi evangelizációs sorozat volt Mandabokorban

Ismered-e az Urat? – Adventi evangelizációs sorozat volt Mandabokorban

Share this content.

Szöveg és hangfájlok: Garai András (garainyh.hu), fotó: Zsarnai Krisztián
Mandabokor – Erre a létkérdésre kereste a választ a Nyíregyházi Evangélikus Gyülekezet mandabokri többfunkciós közösségi házában Kádár László misszionárius, a Wol Élet Szava Magyarország Alapítvány munkatársa; bibliatanár november 25-28 között, akit Zsarnai Krisztián esperes, a körzet parókusa hívott meg, hogy négy estén át, Ruth könyve alapján hirdesse az örök evangéliumot az Úr érkezését (adventus Domini) váró christianusoknak.

Az egyes esték fő témái ezek voltak: ismered-e őt, aki gondjaid között megtalált; aki, ha aggódsz is, gondoskodik rólad; aki hibáiddal együtt szeret; és aki használni akar mások életében? Mivel az igehirdetések több forrásból is elérhetőek (lásd a tudósítás végén a linkajánlót), itt csak néhány, nemcsak adventi gondolatot említek meg, amelyek tovább gondolásra érdemesek…

Nemcsak három és félezer évvel ezelőtt jellemezte Isten népét, hogy „mindenki azt csinálta, amit jónak látott” (lásd Bír 21,25). A Tóalmáson szolgáló evangélista fő üzenete: Éld meg a hited! A kedves, istenfélő Naomi révén Ruth megismerte az igaz Istent. Követte anyósát az ismeretlenbe, de Isten gondoskodik a gyermekeiről mindenhol és mindenkor! Ne aggódjunk, bízzuk rá az életünket, imádkozzunk hozzá és megtapasztaljuk áldásait. A legszebb héber szó ebben a kis könyvben a heszed (a meghívón is megtalálható a három héber mássalhangzó), amit nem is lehet egyetlen kifejezéssel lefordítani, mert magába foglalja a szeretetet, igazságot, áldozatkészséget, elkötelezettséget és a hűséget is. De heszed az is, amikor Isten a saját Fiát odaadta érted és értem, hogy a bűneinkért ő kapja a büntetést a keresztfán! Ő azt adta, amit nem érdemlünk.

Isten mindannyiunkat használni akar mások életében; úgy, ahogy vagyunk. Ő nemcsak Naomit használta Ruth életében, nemcsak Boázt használta Ruth életében! Isten ma is megváltott bűnösöket használ, akik átadják neki az életüket. Ki a legfontosabb az életedben? Saját magad, vagy Isten és a másik ember?  

A záró úrvacsorai liturgiában elhangzik majd: az Úrnak halálát és feltámadását hirdessétek; mind, akik már őt hittel elfogadtátok! Fogadjuk el Istenünk hívását, ne szégyelljük hitünket és örömmel, szeretettel forduljunk embertársaink felé; szolgáljuk őket, hogy ők is megismerjék a Megváltót.  

Az evangelizációs esték üzenetét gazdagították Zsarnainé Urbán Nóra szólóénekei. A minden esti záró ének refrénje a hazafelé vivő úton tovább zengett a gyülekezeti házat megtöltő, Jézus eljövetelét váró gyülekezeti tagok szívében: „Azért ma jöjj, azért ma tedd, azért ma légy Jézusé!” (EKE 186. ének; Holnap talán…) 

Az igehirdetések (hang, kép, video) itt érhetőek el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!