Ismét igényelhető állami támogatás egyházi közösségi programok, illetve felújítások finanszírozására

Ismét igényelhető állami támogatás egyházi közösségi programok, illetve felújítások finanszírozására

Share this content.

Forrás: Magyar Kurír, szöveg: Baranyai Béla. Fotó: Merényi Zita; pixabay.com
Budapest – Egyházi közösségi célú programok, beruházások és az egyházi épített örökség védelmének támogatásáról tett közzé felhívást november 1-jén a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága.

Soltész Miklós államtitkár a felhívással kapcsolatban elmondta, az elmúlt évekhez hasonlóan két támogatási igényt lehet benyújtani. Az első (EGYH-KCP-19) az egyházi közösségi célú programok és beruházások, a második az egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások (EGYH-EOR-19) támogatását célozza meg. Az előbbinél 200 ezer és 5 millió forint, az utóbbi esetében 1 millió és 15 millió forint közötti összeget lehet igényelni. Most is lehetőség van a határon túli és a diaszpóramagyarság támogatására.

A támogatási igényeket november 30-ig kell benyújtani elektronikus úton az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszerben (EPER). Az internetes felület a Bethlen Gábor Alapkezelő honlapján található EPER belépési ponton keresztül érhető el.

Mint azt az egyházi ügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta, a közösségi programok esetében előnyt élveznek a zarándoklatok, illetve a családi életre nevelést célzó programok, de támogatható az egyházi közösségépítő tevékenységgel szorosan összefüggő helyiségek felújítása, kialakítása is. Az épített örökség esetében templomok, egyházi intézmények felújítására lehet támogatást kérni.

„Fontos számunkra a család és a közösségek építése – emelte ki Soltész Miklós. – Ha biztosítva van az a tér, ahol az egyházi közösségek működni tudnak, az magát a közösséget is erősíti. Nemcsak keresztény hitében segíti a fiatalt, ha valamelyik egyházi közösség tagja, de megerősítheti benne az emberi élet tiszteletét és a család értéke iránti elkötelezettséget is. Tapasztalatunk szerint minden keresztény felekezet számára fontos a család, a kormányzat az egyházak tapasztalatára is támaszkodott családpolitikájának kialakításánál – tette hozzá az államtitkár. – A házasságra és gyermeknevelésre felkészítésben, a házasságban megmaradás segítésében vagy a sérült családok gyógyításában egyaránt nagy tapasztalattal rendelkeznek az egyházi közösségek. Külön ki kell emelni az egyházak életvédelemmel kapcsolatos erőfeszítéseit. Jelentős változás, hogy az abortuszok száma negyedével csökkent az elmúlt időszakban, de még mindig van teendő ezen a területen.”

Soltész Miklós további gondolatait a Magyar Kurír oldalán olvashatják.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!