Isten helye és ideje Németországban

Isten helye és ideje Németországban

Share this content.

Forrás: LVSZ, fordítás: Szentpétery Péter, Szász Levente, Takács Hajnalka
Hannover – A Hannoveri Evangélikus Egyház modern eszközökkel hívja fel az emberek figyelmét a mindennapi rohanásban. Az XRCS (excercise = gyakorlás) nevű alkalmazás lelki táplálékot nyújt, amely meg-megszakítja a felhasználók napi rutinját, és küzd a mindennapi stressz ellen. Az új alkalmazás megjelenése modern és egyszerű.

„Az alkalmazás ikonja egyfajta modern értelmezése az évezredes Krisztus-szimbólumnak. Az X és R betűk kombinációja a görög Krisztus szó első két betűje egy körívben. Ez azt jelenti, hogy Isten közöttünk él” – mondta Rainer Koch esperes, az alkalmazás fejlesztője.

A hannoveri egyház – a Lutheránus Világszövetség tizenegy német tagegyházának egyike – a Helyet a szabadidőnek 2019-ben néven indított kezdeményezés részeként ajánlja az alkalmazást. Többek között a harangok meghallgatását is lehetőségként kínálja a napi rutin megszakítására a hannoveri gyülekezet weblapján.

Régi szombat – hagyomány új köntösben

A kezdeményezés a szombati pihenőnap ószövetségi hagyományát eleveníti fel:Hat napon át dolgozz, de a hetedik napon pihenj meg, még szántáskor és aratáskor is pihenj!” (2Móz 34,21) A heti pihenőnap célja, hogy megszakítsa életünk ritmusát: „A szombat lett az emberért, nem az ember a szombatért(Mk 2,27)

Ralf Meister hannoveri püspök így nyilatkozott a kezdeményezésről: „Hiszem, hogy ha több időnk és nagyobb terünk lenne, az jótékonyan hatna az egyénekre és az egész egyházunkra is. Használjuk a 2019-es évet arra, hogy a lényegre összpontosítunk. Ez számunkra spirituális kihívás. Protestáns egyházként ebben az évben figyelemmel és kritikusan tekintsünk cselekedeteinkre.”

Rengeteg ötlet és javaslat található a kezdeményezés weboldalán. Ilyen a 2 : 1 szabály, melyet a gyülekezeteknek ajánlanak: amikor egy új alkalmat indítanak, hagyjanak el két másik csoportalkalmat vagy eseményt. 2019 próbaév, de ez hosszú távú szemléletté is válhat.

Van egy újfajta templomi alkalom – „munka utáni istentisztelet” – a dolgozók számára, délután 5 és 7 között: a munkahelyi és otthoni feladatok között, az íróasztal és a kanapé között, a lázas elfoglaltság és az otthoni kikapcsolódás között.  Egy kellemes óra jó beszélgetésekkel, rövid meditációval, egy érdekes előadóval, könnyű frissítőkkel. Egyénileg a Nem fontos teendők listája nyit új távlatokat: mi az, amit 2019-ben nem akarunk megcsinálni? Mi az, amit másképp tennénk?

„Embereket hívtunk, hogy osszák meg velünk ötleteiket, tapasztalataikat” – mondja Karoline Lager-Reinbold lelkésznő, aki a Helyet a szabadidőnek 2019-ben kezdeményezés koordinátora. „A kezdeti szkepticizmus után kíváncsiság és nagy érdeklődés fogadta a próbálkozást, ami arra irányul, hogy kikerüljenek a régi kerékvágásból, új dolgokkal kísérletezzenek, vagy csak felhagyjanak valamivel, hogy új erőre kapjanak, vagy jobban elmélyülhessenek a meglévő feladatokban.”

Az LVSZ felhívása „a vasárnap újragondolására”

Az LVSZ 12. nagygyűlésén (melyet 2017-ben Windhoekben, Namíbiában tartottak) a küldöttségek szintén viaskodtak a 21. századi, szekuláris világban élő egyház kihívásaival. A nagygyűlés külön határozatban fejezte ki a tagegyházak azon alapvető feladatát, hogy „hithű szolgái legyenek az örömhírnek ezekben a változó időkben”. A nagygyűlés megbízta a Világszövetség Tanácsát, hogy hozzon létre egy „fórumot egymás közti tanácskozásra, tanulásra és eszmecserére” a különböző körülmények között élő tagegyházak számára. Egy másik határozata arra hív fel, hogy „gondoljuk újra a vasárnapot”, hiszen „A vasárnap nyújt lehetőséget az egyénnek arra, hogy megelevenedjen, és megőrizze egyensúlyát az egyre többet követelő világban.”

Az XRCS alkalmazás egy kis lépés lehet ebbe az irányba. Kétfajta funkciót is kínál a használóknak, hogy újra Istenre figyeljenek a mindennapokban. Az „gyakorlatok” funkció évszázados szerzetesi hagyományokon alapul, alapját pedig a pihenésre és elmélkedésre szánt, meghatározott időszakok követése jellemzi napi bontásban. Az „inspiráció” funkció szabálytalan időközönként lelki kérdésekkel lepi meg a felhasználót, ezzel „üdvösen megszakítva” a napot igény szerint egyszer, kétszer vagy háromszor.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!