Isten igéjére fókuszált a reformáció ünnepe Kaposváron

Isten igéjére fókuszált a reformáció ünnepe Kaposváron

Share this content.

Forrás: kaposvarmost.hu, szöveg: Pongráczné Győri Boglárka, fotó: Nagy Miklós
Kaposvár – 1517. október 31-én szögezte ki Luther Márton 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. Régi hagyomány Kaposváron, hogy a két nagy protestáns történelmi egyház közös istentisztelet keretében emlékezik a reformáció évfordulójára és a közös történelmi gyökerekre.

Idén az evangélikus templom adott otthont az eseménynek. Noha számos európai országban a reformáció ünnepe munkaszüneti nap, sajnos Magyarországon e jeles napon dolgozni kényszerültek az ünnepelni vágyók, mégis szép számmal érkeztek a délelőtti időpontban református, evangélikus és más protestáns felekezetből érkező keresztyének a Berzsenyi park melletti templomba.

A liturgia szolgálatában református és evangélikus lelkészek egyszerre vettek részt. Pongráczné Győri Boglárka evangélikus lelkész imádságot, míg Seres Gabriella református lelkipásztor igét olvasott az istentisztelet kezdetén, amit az evangélikus és református kórusok szolgálata keretezett. Az egyházi énekeket Hricó Iván kántor segítségével a templom új orgonája kísérte.

Az ünnepi alkalom igehirdetési szolgálatát a házigazda lelkész, Pongrácz Máté végezte. Az igehirdető beszédében Isten igéjének fontosságára hívta fel a figyelmet és arra, mennyire lényeges a mai világban is, hogy az evangélium legyen a keresztyének életének mozgatórugója. Beszédében hangsúlyozta, hogy Luther Márton és a többi reformátor személye nem elégséges az ünnephez. Fontos tudatosítaniuk a mai utódoknak, hogy a nagy egyházi elődök csupán üzenetközvetítők voltak. Éppen ezért nem ők, sokkal inkább a gondolataik teszik ünneppé a mai napot, hisz mindegyik arról a Jézus Krisztusról tett tanúbizonyságot, azt a Jézus Krisztust helyezték újra az egyház középpontjába, aki élettel győzte le a halált. Éppen ezért – fejezte be beszédét a lelkész – bátran mondhatjuk: „A reformáció ünnepe egyszerre Jézus-ünnep is!”

További információk és képek az alkalomról itt találhatók.

Címkék: reformáció - Kaposvár -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!