Isten ígéretei beteljesednek

Isten ígéretei beteljesednek

Share this content.

Forrás: LWI, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Windhoek – A namíbiai fővárosban a Lutheránus Világszövetség megrendezésre kerülő 12. nagygyűlésének nyitányaként a delegáltak arra emlékeztek, hogy minden fenyegetettség ellenére az egyház túlélése nem más, mint Isten ígéretének beteljesülése.

„Isten ígéretei érintik az életet és a mindennapi ittlétünket, de még a cselekedeteinket is. Isten ígéretei megnyitnak egy olyan igazságot, amely mindennek értelmet ad. Minden tettünk és gondolatunk, valamint érzésünk jelentéssel bír és az legutolsó cél, hogy minden tettünkkel és gondolatunkkal együtt megváltást kapjunk” – ez volt dr. Elena Bondarenko lelkésznő (Oroszországi Evangélikus-Lutheránus Egyház) prédikációjának üzenete május 10-én a világszövetség nagygyűlését megnyitó istentiszteleten.

A mintegy nyolcsáz résztvevővel zajló istentiszteletet a Safari Court Hotels és a Windhoeki Konferenciacentrum területén egy sátorban tartották. A három namíbiai lutheránus egyház közösen szervezte meg az Lutheránus Világszövetség legfőbb döntéshozó grémiumának a találkozóját. Egy hatalmas kórus, valamint a helyi egyházak zenészei kísérték az istentiszteletet zeneileg.

Bonarenko az Ézsaiás 61,1-4 versei alapján tartott prédikációjában az Istenre hagyatkozást hangsúlyozta. „Isten ígéretei valóban beteljesedtek. 2000 év óra az egyház az evangéliumot hirdeti és a szentségeket szolgáltatja ki. Az egyház győzedelmes, mert Jézus ezt megígérte.”

Az istentisztelet sátra az egész nagygyűlés folyamán az istentiszteletek, a reggeli és esti áhítatok találkozási pontja lesz. Benne van egy oltár, egy keresztelő medence és egy szószék is, amelyeket olyan fákból készítettek, amelyeket nem fakitermelés során vágták ki, hanem elhalt fák összegyűjtéséből készültek.

A nagygyűlést vendégül látó Namíbiai Köztársaság Evangélikus Egyházának, a Namíbiai Evangélikus Egyháznak és a Namíbiai Németajkú Evangélikus Egyháznak összesen 2,1 millió tagja van. A Namíbiai Evangélikus Egyházak Egyesített Tanácsa elnevezésű ernyőszervezet irányítása alatt közösen munkálkodnak a namíbiai egyházak egységéért.

 

Isten adományait nem lehet megvásárolni

 

A nagygyűlés alaptémája a „Megszabadítva Isten kegyelme által” lesz és a gyűlés alatt minden előadásban arról lesz szó, hogy a megváltás, az ember és a teremtett világ nem vásárolható meg pénzért. Május 14-én, vasárnap pedig egy óriási ünnepségre kerül majd sor a Nujoma-stadionban, ahol a reformációról fognak megemlékezni.

A lelkésznő prédikációjában javasolta, hogy a teremtés, az ember, a kegyelem és a megváltás sorrendjét tartsák majd be az előadások alatt, hiszen ez maga a bibliai sorrend is.

„Isten adományait nem lehet megvásárolni. Isten a maga teljességében ad nekünk szabadságot és kegyelmet. Isten eljön, hogy megmentsen a mi időnkben. Itt az idő, hogy a régi romokat ismét felépítsük és a régóta kihalt helyeket helyreállítsuk. Itt az idő, hogy Istent tradicionális énekeinkkel, de új énekkel is megszólítsuk” – tette hozzá a lelkésznő.

 

Adjunk értelmet az életnek

 

Bondarenko, aki esperesként maga is sokat dolgozott azon, hogy az Ukrajnában lévő fegyveres konfliktus miatt a Krím-félszigeten lévő gyülekezetekben a megbékélés szolgálatát hirdesse, emlékeztetett arra is, hogy a reformáció ötszázadik jubileuma egybeesik az orosz októberi forradalom századik évfordulójával (1917), ami azokban az időkben a keresztények üldözéséhez is vezetett. A jelenlévő gyülekezetet arra kérte, képzeljék el, milyen lehetett Oroszországban majdnem kilencven évig úgy élni, hogy az ateizmus volt a hivatalos ideológia. „Hitünk nélkül és a Szentírás, valamint az egyházi liturgia szépsége nélkül, Isten vezetése nélkül, a káosz idejében élni rettenetes volt” – magyarázta a lelkésznő, aki hangsúlyozta, hogy Isten ígéretei azonban beteljesültek: „Amikor már mindent megtettek azért, hogy az egyházat elhallgattassák és kioltsák, akkor igazi csoda történt és Krisztus menyasszonya, az egyház túlélte a káoszt.”

Azok számára a mai keresztények számára, akik új kihívások előtt állnak és olyan kérdésekkel szembesülnek, amelyekre nem sokan tudják a választ, a lelkésznő azt üzente, hogy bátran vallják meg bizonytalanságaikat és bízzanak a Teremtőnkben, Istenben. Hatalmunk van arra, hogy kitartóak legyünk és állhatatosan hirdessük Isten kegyelmét. Prédikálnunk kell arról, hogy a teremtés és a megváltás nem eladó és nem megvásárolható. Ez volt az ötszáz évvel ezelőtti reformáció alapja is, és ez az alapja a mai, modern megújulásunknak is – tette hozzá Bonarenko.

Az úrvacsorai istentiszteletet Ernst Gamxamub püspök vezette. A liturgiai részt az Indiai Arcot Lutheránus Egyház püspöke, dr. G. Raja Socrates Sathyachandar és a Svéd Egyház vezetője, Helga Haugland Byfuglien püspök asszony vezette.

Az istentisztelet után a résztvevők a konferenciacentrumba mentek, ahol elkezdődtek a plenáris ülések. A mai napon kerül sor az LVSZ elnökének, dr. Munib A. Younannak a beszédére is, valamint a nők és a fiatalok előkészítő konzultációinak eredményét is prezentálják majd a résztvevőknek.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!