Isten jelenlétében – Érdekes videók a dunaújvárosi templomról

Isten jelenlétében – Érdekes videók a dunaújvárosi templomról

Share this content.

Videó: Stermeczki András
Dunaújváros – Stermeczki András dunaújvárosi evangélikus lelkész 2020 böjtjében – a koronavírus okozta sajátos helyzetben – az istentisztelet közvetítések mellett többféle videósorozatot is készített a YouTube-on. Az első felvételeken a négy évszakot jártuk körbe négy nap alatt, egy olyan héten, amikor Magyarországon valóban mindenféle időjárásnak szemtanúi lehettünk. Egy másik sorozat pedig arról szól, hogy a lelkész segítségével végigmegyünk a dunaújvárosi evangélikus templom különböző helyszínein, így bejárjuk a templomkertet, kör alakú kis házát, galériáját, templomkarzatát, megnézzük orgonáját, tornyát vagy az irodát, mindenhol Isten jelenlétét kutatva.

„Az első héten az időjárásra lettem figyelmes – mesélte Stermeczki András lelkész. – Bemutattam a templomot Vivaldi A négy évszakának segítségével. Ez sikerült is, hiszen hétfőtől péntekig, az év 13. hetében volt hó és eső, szél és napsütés. Ehhez alkalmazkodva fotóztam havat és esőt, nyíló virágokat és a kis tavunkon egyensúlyozó kajakot.”

Aztán később jött a nagyhét, minden napra egy-egy áhítattal és megfelelő témával. Később a lelkész az eredeti témánál maradva azt találta ki, hogy a szép épületegyüttes helyiségeibe invitálja a virtuális látogatókat, érdekességekkel és rövid igei üzenettel összekötve.

„Templomunk épületegyüttese már önmagában is jeles alkotás, melyet igen jól lehet használni, ezért gondoltam, hogy érdemes erről is tudósítani – magyarázta Stermeczki András lelkész– Sajnálom, hogy most csak üresen láthatjuk, de remélem, hogy sikerült kedvet csinálni a járvány utáni látogatáshoz azoknak is, akik még nem jártak itt, vagy csak a templomtérben, de nem látták a harangtornyot, vagy a játéktermet.”

Így látogatta végig a kör alakú kis jurta házat, a galériaként is működő gyülekezeti termet, a templomtornyot fokról-fokra, a templom padlásán kialakított játéktermet, illetve ifjúsági klubszobát, a templom karzatát az orgonával, az alagsorban található vendégszobákat, az irodát és a külső kertben található Trianon-emlékművet. Utóbbi a közelgő 100. évforduló okán különös jelentőséggel bírt most.

Nézzük hát sorban a filmeket:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!