Isten kegyelmének koldusai vagyunk

Isten kegyelmének koldusai vagyunk

Share this content.

Forrás: baja.hu. Szöveg: Sándor Boglárka. Fotó: Kopri / snassz.hu
Baja – „Ha tudnám is, hogy holnap elpusztul a világ, még akkor is ültetnék egy almafát” – Luther Márton szállóigéje olvasható azon az emléktáblán, amelyet 2018. február 18-án (Luther halálának emléknapján) avattak fel a bajai evangélikus templom utcára néző falán.

Böjt első vasárnapján az aprócska evangélikus hajlékban, a délelőtti istentiszteleten Unyi Anikó, a bajai evangélikus gyülekezet lelkésze üdvözölte az egybegyűlteket, majd Gáncs Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdetett igét 1Mózes 3,14 alapján. Az egyházfő az első böjti vasárnap kapcsán kiemelte: sokan tévesen értelmezik a böjt fogalmát ahelyett, hogy annak pozitív tartalmára figyelnének. „A böjt hat hete arra kínál alkalmat, hogy halljuk meg Isten minket féltő szeretettel kereső szavát, és válaszoljuk meg a kérdést: hol vagyunk mi Istennel és embertársainkkal ápolt kapcsolatunkban? A kísértés által Isten legszebb ajándékai is veszélybe kerülnek, és bár Ádám és Éva elbukott a kísértésben, Jézus viszont megállt. Nekünk is van esélyünk megállni, ha komolyan vesszük a felénk irányuló kérdést: hol vagyunk?” – fejtette ki a püspök.

Az igehirdetés után a gyülekezet kivonult a templomkertbe. A hajlék falára helyezett emléktábla – amelynek kihelyezését dr. Tálas László kezdeményezte, és ő is adományozta azt az egyházközségnek – azt hirdeti, hogy a reformáció nem volt, hanem van, motivál, cselekvésre int, és a nap 24 órájában az utca népe felé hirdeti az evangéliumot. Amint a püspök kiemelte: Luther is kilépett a templomból, igyekezve eljutni mindazokhoz a rétegekhez, amelyek nem térnek be Isten házába. 

„Erős vár a mi Istenünk! Mi, evangélikusok így köszönünk, akkor is, ha ez az üdvözlés némileg harciasnak tűnik, utalva viharos egyháztörténelmünkre. Hálásak vagyunk, hogy 500 év elmúltával békében, ökumenikus közösségben ünnepelhetünk. Isten folyamatosan megújítja egyházát, ezzel a lendülettel kell továbbmenni az 501. és a további esztendőkbe is Isten kegyelmének koldusaiként” – mondta a püspök, aki a helyi lelkésszel együtt leplezte le az emléktáblát. Fenyvesi Félix Lajos In memoriam Luther Márton című, alkalomhoz illő versével Kispál Karolina kedveskedett a gyülekezetnek, majd Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője osztotta meg ünnepi gondolatait az egybegyűltekkel.

Kiemelte: a 16. század nemcsak a reformáció, a reneszánsz és a humanizmus terjedéséről, hanem a külső fenyegetettségről is szólt, a három részre szakadt Magyarország azonban nem hódolt be az Oszmán Birodalomnak. A protestantizmus terjedése azt eredményezte, hogy a nép végre az anyanyelvén juthatott hozzá az igéhez, így a nemzeti érzés, az anyanyelvi kultúra is erősödött, Erdélyben pedig kimondták a lelkiismeret szabadságát. Ezeket az értékeket azóta is közösen óvjuk – emlékeztetett a honatya. Hozzátette: Baján több mint két évszázada létezik evangélikus közösség, amelynek tagjai nehézségek közepette is mindig hűségesen szolgálták Istent és embertársaikat. A most felavatott tábla annak a jelképe, hogy együtt, összefogva erősek lehetünk, ha van merszünk kiállni a közös értékeinkért.

A szitáló hóesésben a gyülekezet nevében dr. Tálas László helyezett el koszorút a Luther-rózsát ábrázoló emléktáblánál.
Címkék: Baja - emléktábla -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!