Isten magtára – Megújult a nemeskéri templom

Isten magtára – Megújult a nemeskéri templom

Share this content.

Szöveg és fotó: Adámi Mária
Nemeskér – A négy évig tartó templomfelújítási folyamat lezárulásáért adott hálát a nemeskéri gyülekezet 2019. június 2-án, vasárnap. Az ünnepi alkalmon Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét. A liturgiát Ihász Beatrix, a Soproni Egyházmegye esperese, valamint Hegedűs Attila helyi helyettes lelkész végezték. Közreműködött a helyi kórus, valamint a soproni Fidelissima vegyeskar.

Az eredetileg szigorú korlátozások között, a magtárak mintájára épített artikuláris templom olyan hellyé vált, ahol Isten magvetése zajlik. Betöltötte funkcióját, Isten műhelye lett, ahol Isten formálta az emberek lelkét – emelte ki prédikációjában Szemerei János. Majd a meghívón is szereplő ige, a Zsolt 34,9 alapján hozzátette: „Itt valóban minden az Úr szeretetéről beszél. Ezt érezteti velünk ennek a patinás templomnak a levegője, hogy az Ő szeretetét mint erőforrást vigyük magunkkal.”

Az áldás és a megerősítő Confirma elhangzása után került sor a díszközgyűlésre, melyen elsőként Horváth Ilona felügyelő köszöntötte az egybegyűlteket. Ezután Hegedűs Attila tájékoztatott az elvégzett munkákról. Elmondta, hogy a felújítás összköltsége több mint kilencvenhatmillió forint volt, melyet részben az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap által kiírt pályázatokból, illetve vidékfejlesztési Leader-pályázatból finanszíroztak, részben pedig a német Gustav-Adolf-Werktől, a magyar Gusztáv Adolf Segélyszolgálattól, valamint a Magyarországi Evangélikus Egyháztól és a helyi önkormányzattól kapott támogatásból. A lelkész végül köszönetet mondott a gyülekezet tagjainak aktív segítségéért is.

A következőkben Ihász Beatrix esperes, Joóné Nagy Csilla helyi polgármester, valamint Mészáros Tamás egyházkerületi felügyelő fejezte ki jókívánságait a közösségnek. Az ünnepség a gyülekezeti házban tartott szeretetvendégséggel zárult.

A nemeskéri evangélikus templom egyházunk egyetlen, az artikuláris korban épült temploma, amely még áll. Immár eredeti pompájában várja a látogatókat szeptember 29-én, a nyugati kerület artikuláris napján.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!