Isten szeretetét hirdetve

Isten szeretetét hirdetve

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Galambos Ádám, fotó: Magyari Márton
Sorozatunkban a Magyarországi Evangélikus Egyház intézményeiben szolgálatot végzőket szólaltatjuk meg indíttatásukról, munkájukról, céljaikról. „Hiszem, hogy az elhintett mag idővel szárba szökken. Különleges lehetőségünk, hogy két és fél éves kortól tizennyolc éves korig lehetnek nálunk a növendékek” – mondja Vicziánné Salla Ildikó, a Budapest XVIII. kerületében működő Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium intézményvezetője.

– A tantestület tagjaival beszélgetve a nyitottságot, az elfogadást és a keresztény szellemiséget említették leginkább az iskolával kapcsolatban. 2011-ben lett evangélikus az intézmény. Miként lehetett ilyen rövid idő alatt ennyire meghatározó intézményi szellemiséget kialakítani?

– A hatodik tanévemet kezdem itt, de az érdem nem csak a mostani vezetésé. Azt gondolom, hogy az Úristen munkálkodik közöttünk. Kezdetektől valljuk, hogy intézményünket meghatározza a misszió iránti elköteleződés is, hiszen közel ezer gyermek van ránk bízva. Ehhez olyan munkatársi közösségnek kell itt szolgálnia, amelynek a tagjai felelősségteljesen, szívvellélekkel együtt tudnak dolgozni. Munkánk egyik visszajelzése, hogy egyre több család választja a mi intézményünket. Ebben az eredményben a tantestület, a gazdasági vezető, a takarítóink és műszaki munkatársak lelkisége, szakmai tudása és lelkesedése is visszatükröződik.

– Mitől igazán evangélikus ez az intézmény?

– A keresztény szellemiség határozza meg az itt dolgozók életét. Nem mindenki evangélikus, tantestületünkben református, katolikus, baptista és pünkösdi testvérek is vannak, ők is elfogadják egyházunk törvényeit, és tiszteletben tartják. A reformáció indulásának ötszázadik évfordulója ebben a vonatkozásban is nagyon sokat adott intézményünknek. Számos programot szerveztünk, amik által egyre jobban el lehetett abban mélyedni, mit is jelent az evangélikusság.

– Hogyan alakul ki egy több tagintézményből álló, nagy létszámú oktatási központból valódi közösség?

– Nagyon nehezen. Folyamatosan van ez ügyben tennivaló. Nehézség, hogy a három intézményegységünk fizikailag is távol van egymástól, így több kilométeres távolságot kell áthidalnia a közös szellemiségnek, de vannak közös programjaink.

– A csendespercek az óvodában, az általános iskolában és a gimnáziumban egyaránt bevett gyakorlat.

– Ezeket a napkezdő alkalmakat az óvodában a csoportvezetők, az iskolában az osztályfőnökök vezetik. Nemcsak imádkozás, éneklés van ilyenkor, hanem rövid beszélgetés is. Ezáltal lelki és szellemi közösséggé formálódnak az osztályok. A napi rendszeresség pedig hozzájárul ahhoz, hogy idővel megszokják a fiatalok, hogy lehet imádsággal, rövid igemagyarázattal indítani a napot. Több diákunk nem hívő, sok gyermek nálunk találkozik először a Bibliával, imádsággal, de ők is mondják, hogy fontosak számukra ezek az alkalmak.

– Elmondható, hogy a Sztehlo-intézményt „missziói központnak” is látja?

– Hiszem, hogy az elhintett mag idővel szárba szökken. Különleges lehetőségünk, hogy két és fél éves kortól tizennyolc éves korig lehetnek nálunk a növendékek. A Sztehlóban azon dolgozunk, hogy ne csak a tudást, hanem a hitet is átadjuk a ránk bízottaknak. Ezért bízunk abban, hogy az itt tanulók idővel templomban fognak házasodni, keresztelni viszik majd a gyermekeiket, és aktív tagjai lesznek egy-egy gyülekezetnek.

– Miben nyilvánul meg az intézmény névadójának, Sztehlo Gábornak a szellemisége?

– Példaértékű Sztehlo Gábor élete és tevékenysége. El se tudom képzelni, hogy azokban a borzalmas, élelmiszerhiányos években miként lehetett nap mint nap megszervezni, hogy kétezer gyermek és számos gondozó ételhez jusson. Minden évben meghívjuk az intézményünkbe az egykori Sztehlo-gyermekeket. Őáltaluk diákjaink megismerhetik Sztehlo Gábort, de azt is megtapasztalhatják, hogy a Sztehlo-gyermekek miként őrzik a szívükben az őket megmentő lelkészt. Sztehlo nem hálát várva mentette az embereket, hanem azért, mert érezte, hogy Isten ezt a feladatot adta neki. Mi is a befogadással, a mindenki felé nyitott és barátságos légkörrel és keresztény identitásunkkal igyekszünk a szellemiségét képviselni.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 49–50. számában jelent meg 2020. december 20-án.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!