Isten téged választott! – Házi hittanóra 1.

Isten téged választott! – Házi hittanóra 1.

Share this content.

Szöveg: Torda Eszter
„Mindenkor örüljetek, szüntelenül imádkozzatok, mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra” – szól a thesszalonikaiakhoz írott levélben Pál apostol. A rendkívüli helyzet miatt nemcsak a vasárnapi templomi alkalmainkról kell lemondanunk, de a gyerekek számára oly kedves hittanórákat sem tartják meg. Az otthoni áhítatok után készítettünk egy kis útmutatót arra az esetre, ha istentiszteleti alkalmaink mellett az elmaradt hittanórákat is szeretnénk megtartani a gyerekeknek.

A hittanórát kezdjük egy közös imádsággal.

Az óra témája: Isten téged választott!

Isten azért teremtett téged, hogy életed végéig melletted legyen és kapcsolatban legyen veled. 

Isten többször is szólította Sámuelt, ahogyan bennünket is hív az életünkben. Isten kegyelme és szeretete sosem hagy el bennünket, mert ő szólít, hogy figyelj rá és hallgasd őt. Meghallgatja imáinkat és kapcsolatba lép velünk. 

Az Úr minket választott a keresztség által. A keresztséggel egyházába kerülünk, életet, üdvösséget és bűnbocsánatot ad nekünk. Isten bennünket szólít és a keresztség szentsége segítségével kerülünk kapcsolatba vele. 

Az órához kapcsolódó igehelyek:

Kapcsolat Istennel: Sámuel elhivatása (1Sám 3,1–10)

Isten minket választott: Jézus megkeresztelése (Mt 3,13–17)

További igehelyek:

Zsolt 139, 1–12

Jer 29, 12–14

Jer 33,3

Beszélgetés a témakörről: A történetek elolvasása után beszélgessünk és próbáljunk meg válaszolni a következő kérdésekre:

  • Hogyan szólt meg bennünket Isten napjainkban?
  • Miként tapasztaljuk meg Isten jelenlétét a világban?
  • Mit jelent számodra Isten a te életedben?
  • Hogyan kerülsz kapcsolatba Istennel? 

Kreatív feladatok és játékok a témához:

1. Isten szólít bennünket a nevünkön – de mit is jelent ez? Kik vagyunk mi, hogyan szólít bennünket?

Isten a nevünkön szólít és hív. A feladat, hogy egy rajzlapra mindenki írja le a saját nevét. Ez lehet akár csak a keresztnév, akár a teljes név, tetszés szerint választja ki mindenki. A nevünket bármilyen stílusban dekorálhatjuk és díszíthetjük. A feladat végén mindenki tartsa fel a saját alkotását és meséljen a nevéről:

  • Honnan kaptad a nevedet? 
  • Mit jelent a neved?
  • Szereted a nevedet? Ha igen/nem, miért?
  • Ha változtathatnál a neveden, mi lenne az és miért? 

2. Isten minket választott és teremtett bennünket – milyen tulajdonságokkal áldott meg téged Isten? Hogyan jellemeznéd magadat?

Minden ember más-más tulajdonságokkal és értékekkel rendelkezik. A feladat, hogy ismét a nevünket leírva minden betűhöz keressünk egy-egy tulajdonságot, amely jellemez bennünket!

Például:

J = jókedvű

Á = álmodozó

N = nagylelkű

O = okos

S = segítőkész

Az óra befejezése: 

Az órát a csend erejével zárjuk. Isten szólít bennünket, ahhoz pedig, hogy meghalljuk az ő hívó szavát, szükségünk van csendre. Pár perce menjünk ki a kertbe vagy vonuljunk el élvezni a csendet és meghallani Isten szavát. 

Az órát közös imádsággal zárjuk. 

Címkék: hittanóra - karantén -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!