Isten barátai: De mégis, kik ők?

Isten barátai: De mégis, kik ők?

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Isó M. Emese
Szokatlan módon vallási témával foglalkozó dokumentumfilmet kínál az HBO Go a Star Wars és a Harry Potter mellett. Üröm az örömben, hogy azért lehet téma, mert egy félreértésekkel és fogalmi tisztázatlanságokkal tarkított, megosztó mozgalomról szól, és még sajnálatosabb az a fordítási hiba, amely miatt a magyar nézők azt hihetik a feliratából, hogy a film a Magyarországon működő három történelmi egyház egyikeként ismert evangélikusokról (angolul lutheran) készült. Pedig nagyon nem.

Az Isten barátai: Evangélikus keresztény egyházak címen futó, illetve időközben az angol cím tükörfordítására átkeresztelt Utazás Alexandra Pelosival című alkotás egy sorozat darabja. Alexandra Corinna Pelosi amerikai író, újságíró és dokumentumfilm-készítő már egy tucatnyi filmet forgatott az HBO-nak. Pályafutását egy George W. Bush kampányáról szóló művel kezdte (2002), foglalkozott a 2004-es Demokrata Párt elnökjelöltjeinek kampányával, majd megalkotta az Isten barátai című dokumentumfilmet (2007).

Ebben az evangelikál (angolul evangelical) mozgalomról van szó – igen erős felütéssel indítva. Még semmit sem tudunk meg arról, hogy kikkel fog foglalkozni a következő ötvenhét perc, de már azt olvashatjuk a képernyőn, hogy a filmben szereplő Ted Haggard, az Evangelikálok Nemzeti Szövetségének (National Association of Evangelicals) korábbi elnöke a forgatás után lemondott posztjáról, és egyháza menesztette őt erkölcstelen szexuális magatartás tanúsítása okán. A vádakat a film vége felé megismétlik.

Mindazonáltal a road movie tényleg csak dokumentálja Pelosi utazását, felvillantva jeleneteket az evangelikálok különböző alkalmaiból, a gyűlésekből és találkozókból, és a hívekkel készített interjúkat közli – de korántsem kommentálja a történteket. Az értékítélete így egyértelmű: egyetlen ember utólagosan kiderült tette jelenti az evangelikál mozgalom bemutatásának kontextusát. Ezzel a film mindent zárójelbe tesz és negligál, ami a két ízben elhangzó állítás között bemutatásra kerül.

A cikk itt folytatódik.

Címkék: evangélikus - film - kritika -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!