Istentisztelettel és koszorúzással ünnepelték a reformáció napját Debrecenben

Istentisztelettel és koszorúzással ünnepelték a reformáció napját Debrecenben

Share this content.

Forrás: dehir.hu, fotók: Barcza János
Debrecen – Ökumenikus istentiszteletet tartottak 2018. október 31-én, a reformáció ünnepén a Nagytemplomban. Az istentisztelet kezdetén Tisza Istvánról is megemlékeztek.

Ökumenikus istentiszteletet tartottak a debreceni református Nagytemplomban október 31-én, szerda délután a reformáció ünnepén. Az istentisztelet kezdetén Tisza István halálának 100. évfordulójára emlékezett a gyülekezet, hiszen 1918. október 31-én gyilkolták meg Hermina úti villájában gróf Tisza István egykori miniszterelnököt.

Az alkalmon – Debrecenben először – igét hirdetett Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke. Az igehirdetés alapigéje Mt 5,1–10, a boldogok evangéliuma volt, mely a 11. század óta a mindenszentek előestéje igehirdetésének alapját képezi. A boldogok nem a megboldogult szentek, hanem mi, a földi szentek, akik Krisztus egyházában élünk – hangzott a reformációs üzenet. Prédikációjában az evangélikus püspök hangsúlyozta, hogy a hegyi beszéd olyan életformára hív meg, melyre mindnyájan képtelenek vagyunk, de szavai mégis érvényesek, mert ezeket a szavakat Jézus mondja. Jézus tesz képessé a hegyi beszéd tanításának megélésére.

A hitvallás elmondása után Reményik Sándor Az én lelkipásztorom című versét hallgathattuk meg Sági Endre református lelkipásztor előadásában.

A szolgálatban részt vettek református, evangélikus és baptista lelkipásztorok: Fekete Károly tiszántúli református püspök, Asztalos Richárd evangélikus lelkész, Tóth Sándor baptista lelkész, Derencsényi István lelkészi főjegyző, Sági Endre református lelkész, Vad Zsigmond, a debreceni egyházmegye esperese, valamint az Egyesített Protestáns Kórus is szolgált az alkalmon Nagy Csaba református és Pethő István baptista karnagyok vezényletével.

Az istentiszteletet követően a résztvevők megkoszorúzták az Emlékkertben a reformáció és a gályarabok emlékműveit.

A Magyarországi Evangélikus Egyház nevében Kondor Péter püspök és Asztalos Richárd lelkész, a Magyarországi Baptista Egyház nevében Bereczki Lajos lelkész, rektorhelyettes és Tóth Sándor lelkész, a Magyarországi Református Egyház nevében Fekete Károly tiszántúli püspök, Derencsényi István lelkészi főjegyző és Vad Zsigmond, a debreceni egyházmegye esperese helyeztek el koszorút.

Az orgonán Csorba Gergő gyülekezeti kántor szolgált. Az Egyesített Protestáns Kórust Vad Péter református tanár-karnagy és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatóiból alakult zenekar kísérte. A perselypénzt a Dél-Indiai Protestáns Egyház Északi Karnatakai Egyházkerülete által fenntartott iskolai internátus szegény sorsú gyermekei számára ajánlották fel.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!