Itt állok – Evangélikus kezdeményezés a wormsi birodalmi gyűlésre emlékezve

Itt állok – Evangélikus kezdeményezés a wormsi birodalmi gyűlésre emlékezve

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – Evangélikus lelkészek egy csoportja hozta létre az Ittallok.hu címen található weboldalt azzal a céllal, hogy segítsen emlékezni Luther Mártonnak a wormsi birodalmi gyűlésen történt bátor és világformáló, Szentírás mellett való kiállására. „A lutheri életút szempontjából 1517-ben a 95 tétel kiszögelése csak a küzdelem nyitánya volt, ami a tetőpontját 1521-ben Wormsban, a birodalmi gyűlésen érte el. Luther Mártonnak itt elmondott szavai az evangélikus identitás számára az origót jelentik, olyan csúcspontot és fordulópontot, mely a későbbi eseményeket és fejlődési irányt visszavonhatatlanul meghatározta” – magyarázta érdeklődésünkre a kezdeményezés egyik megálmodója, Győri Tamás József.

Az evangélikus lelkész egyházunkban különféle generációkat és többféle látást, eltérő kegyességi irányzatot képviselő lelkésztársaival együttműködve hozta létre az oldalt azért, hogy a közelgő 500 éves évfordulóra készülve a múltba tekintés mellett, a látogatókat aktivitásra is buzdítva erősíthessék az evangélikus örökséget.

„Luther Márton wormsi kiállása kapcsán gyakran csupán arra emlékszünk, hogy a lelkiismeret szabadságának egyik jelentős, első megnyilvánulása. Pedig Luther lelkiismerete nem egyszerűen szabad volt, hanem az Isten Igéjéhez kötve volt szabad. Számára Isten Igéje volt az egyedüli és végső tekintély, mindent ez alá rendelt, ez határozta meg a cselekedeteit, ezért nem vonta vissza tanait sem a pápai, sem a császári tekintély előtt. A fellépése nyomán születő felekezet egyik fontos öröksége ezért éppen ez: az Isten Igéje került újra a középpontba. Mi azzal szeretnénk megünnepelni a jövőre esedékes jelentős évfordulót, hogy minél többekkel együtt ünnepélyes nyilatkozatban valljuk meg, hogy osztozunk a reformátor hitében” – magyarázta Győri Tamás József. „Aláírási kampányunk 2020. reformáció ünnepétől 2021. húsvétjáig – illetve április közepéig (18.) –, az 500 éves wormsi jubileum kezdetéig tart.”

A honlap készítői szerint „lényeges és szükséges, hogy a közelgő népszámláláson megvalljuk az evangélikus egyházhoz, mint szervezethez való tartozásunkat. Azonban ez még nem elegendő, hiszen nem sokat ér, ha vallomásunk jelentése számunkra nem teljesen világos. Ezért fontos az is, hogy újra és újra hitünk tartalmára is figyeljünk. Az evangélikus hit fókuszpontjában – Luther Márton óta – eredendően a Szentírás áll mint Isten kinyilatkoztatott Igéje, mely teljes egészében bizonyságtétel Jézus Krisztusról. Ez az evangélium: örömhír Jézus Krisztusról – erről nevezzük evangélikusnak magunkat. Az evangélikus hitéletben a Szentírás olyan alapvető szerepet tölt be, hogy nélküle, mint központi alap nélkül, nem maradhat meg az egyház. Elengedhetetlen ezt újra és újra tudatosítani, mert ez a gyökér tartja a fát.”

Ennek nyomán a honlapon egy külön menüpontban (Evangélikus hitéletünk) gyűjtötték össze azt, hogy egyházi életünk megnyilvánulásaiban hogyan áll ma is a középpontban – szükség szerint – Isten Igéje. A szövegezéseknél itt arra törekedtek, hogy olyan megfogalmazások kerüljenek elő, melyek egyházunk népe számára általánosan ismerősek lehetnek. Az egyes pontokat itt Luther Mártontól vett idézetek egészítik ki, leginkább a Kis- illetve a Nagy kátéból.

A honlap fejléce érdekes grafikai elemeket is tartalmaz. Az „Itt állok logóban” például nem csak a Ralph Fiennes által alakított Luther figurát fedezhetjük fel – mint a reformátor egyik kortárs megjelenését –, de a kiemelt K betű arra az ikonra is emlékezet, mellyel a videó-lejátszókban a filmek elejére lehet visszaugrani. Ez az oldal ugyanis vissza akar vezetni a kezdetekhez. A honlap arculatában a piros szín a reformáció tüzére utal, míg a fekete az ünnepélyességet akarja megidézni.

„Szeretnénk, ha az oldal interaktív lenne: a látogatók elolvasnák a tartalmakat, elgondolkodnának ezek igazságán, csatlakoznának a kezdeményezéshez és ezzel saját identitásukban is megerősödnének” – mondta Győri Tamás József, aki érdeklődésünkre elárulta azt is, hogy november közepén fogják ABC sorrendben felfedni a kezdeményezést addig elsőként aláírók nevét, de csatlakozni bármikor lehet majd továbbra is.

Hivatkozások: Ittallok.hu -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!