Itt élünk – Bár elmaradt a beszélgetés, a tervezett előadók nyilatkoztak

Itt élünk – Bár elmaradt a beszélgetés, a tervezett előadók nyilatkoztak

Share this content.

Szöveg: Stermeczki András
Dunaújváros – 2020. március 31-én lett volna a dunaújvárosi evangélikus gyülekezet szervezésében a következő „Itt élünk” című közéleti beszélgetés, melyre három szaktekintély fogadta el a meghívást: dr. Somorácz György epidemiológus, dr. Mészáros Lajos urológus, igazgató és dr. Halmai Richárd nephrológus. Nyilván már korábban eldőlt, hogy ezt a beszélgetést ebben a járványhelyzetben nem tudják megtartani, de a felkért előadók pár soros véleményét telefonon elkérte a gyülekezet lelkésze, Stermeczki András.

A dunaújvárosi kórház nyugalmazott orvosa, dr. Somorácz György, aki a fertőző osztályt vezette hosszú éveken keresztül megerősíti azt az információt, hogy különösen veszélyeztetettek a krónikus betegségben szenvedők, erős dohányosok és cukorbetegek. Az ő immunrendszerük ugyanis ezen teljesen új vírusnak nehezebben, vagy egyáltalán nem tudnak ellenállni. Az eddigi influenza is sok áldozatot szedett ezen betegek közül, de a társadalomban az évtizedek alatt kialakult egyfajta populációs immunitás, amely részleges védelemmel szolgált. Az újfajta koronavírus alattomos szerkezetű, mely akár napokon keresztül is tünetmentességet produkál, de közben szuperterjesztőként 15-20 embert is megfertőzhet. Csak az izoláció és a minél kisebb kontakt segíthet ennek terjedésének lassításában.

Dr. Mészáros Lajos urológus, a kórház főigazgatója szintén fontosnak tartja a higgadt tájékozódást és a megfontolt védekezést. A kórház igyekszik a tőle telhető módon a legjobban felkészülni a járvány kezelésére, ennek érdekében úgy alakítottak ki egy osztályt az épületen belül, hogy ott lehessen szeparáltan kezelni az esetleges fertőzötteket. Mielőtt bárki a kórházba lépne, egy „zsilipen” kell átmennie, ahol ott őt kikérdezik és ennek megfelelően irányítják tovább. Az igazgató a defenzív védekezésben lát lehetőségét. „Kerülni kell a felesleges kontaktusokat, használni a maszkot és betartani a higiéniás szabályokat. Hasznosak a vitaminok, ásványi anyagok: C és D vitamin, cink és szelén. A mozgás is fontos, ne hízzunk el a nagy otthonüléstől és extra kalóriáktól. A járvány nem annyira veszélyes, mint amennyire a média beállítja. Elsősorban olyanoknál halálos, akiknél koruk és krónikus betegségeik miatt amúgy is nagy a spontán halálozás. Rossz általános hatást érnek el a társadalomban, hogy pánikot keltenek, a félelem minden szempontból rossz, az immunrendszernek is. A nagy statisztikák sem támasztják alá ezt a nagy pánikkeltést. A kormány intézkedései viszont jók, időben hozták meg és betartandóak. A negatív gazdasági következményektől jobban tartok, mint az egészségügyiektől. De ennek is megvannak a pozitív oldalai is, az emberek már nagyon pazarlók voltak és kiveszett a természet iránti alázat” – figyelmeztetett a főigazgató.

Dr. Halmai Richárd nephrológus, a Szent Pantaleon Kórház dialízis központjának orvosigazgatója türelemre inti a társadalmat. Erre most elsősorban azért van szükség, hogy időt nyerjünk. Időt az egészségügy minél alaposabb felkészüléséhez. Erre nagy szükség van az infrastruktúra miatt is, és azért, hogy a szakma és a koordináció kellőképpen álljon a járvány kicsúcsosodás idejére, ezért szerinte is érdemes megfogadni a szakemberek tanácsát, akik a médiában szintén erre hívják fel az emberek figyelmét.
Idő kell ahhoz is, hogy ennek az ismeretlen vírusnak megtalálják az ellenszerét. Persze ennek ellenszerét sok egészséges ember immunrendszere elő tudja állítani, de mire a tudomány ezt a „memória ellenanyagot” megtalálja és előállítja használható formában, addig más módon is védekezni kell.
„A nyájimmunitás sok áldozattal járhat és nem biztos, hogy ez a legjobb módszer. Ha kellő időben lassítani tudjuk a járvány terjedését - amire jó esély van – akkor van idő az alaposabb felkészülésre és így kevesebb áldozat lesz. Ugyanakkor fontos a lelki türelem is, hiszen nem tudhatjuk, hogy mit hoz a jövő, mit tartogat számunkra a holnap. Én bízom a folytatásban” – mondta.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!