Jane Goodall előadásának margójára

Jane Goodall előadásának margójára

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, fotó: MTI, Kovács Attila
Budapest – Magyarországra érkezett dr. Jane Goodall, hogy előadást tartson munkásságáról, valamint legújabb – magyarul is megjelent – kötetét bemutassa. Az antropológus megállapításai összhangban vannak a felekezetek által kiadott nyilatkozatokkal, akciókkal. Ebből mutatunk be párat.

Dr. Jane Goodall etológust, antropológust, a csimpánzok szociális és családi életének legismertebb kutatóját, a Jane Goodall Intézet és a tanzániai Gombe Nemzeti Park igazgatóját valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, hiszen tevékenysége, a csimpánzok több mint ötvenöt éve zajló megfigyelése és kutatásai a világ minden pontján ismertté tették munkásságát. A 81 éves tudósról azonban kevesen tudják, hogy az év közel háromszáz napját általában utazással és előadások tartásával tölti, hogy a világ szinte minden pontján felhívja a figyelmet a környezet értékeire, valamint arra az életformára, mely nem kizsákmányolva tekint a környezetre, hanem azzal szimbiózisban képes létezni.

Átlaghőmérséklet

„A klímaváltozás ellen tenni kell, hiszen amennyiben két Celsius-fokkal nő az átlaghőmérséklet, akkor lehetetlen megjósolni, hogy milyen károk történnek” – fogalmazott Jane Goodall, aki hozzátette, hogy „bolygónk instabilitása ellen fel kell szólalni.” Mindez lényegében egybecseng az áprilisban, a Vatikánban rendezett tudományos üléssel, melyre felekezetek vezetőin túl a tudomány jeles képviselőit hívták meg. Az ott kiadott nyilatkozatban olvashatjuk, hogy „az ember okozta éghajlatváltozás létezése tudományos tény, és enyhítése az emberiség erkölcsi és vallási kötelessége; ebben a központi erkölcsi kérdésben a világ vallásai kulcsszerepet játszanak. Ezek a tradíciók mind megerősítik minden egyén veleszületett méltóságát az egész emberiség közjavával összefüggésben. Megerősítik a természetes világ szépségét, csodálatos voltát és eredendő jóságát, és tisztában vannak vele, hogy ez egy olyan értékes ajándék, amit közös gondunkra bíztak, így erkölcsi kötelességünkké téve az otthonunkul szolgáló kert tiszteletét a tönkretétele helyett.”

A természet helyi erőforrásai

Limitáltak az erőforrásaink, nem lenne szabad a földet kizsákmányolni, sokkal inkább azzal szimbiózisban kéne élnünk. „Amennyiben nemcsak saját magunkra, a mai meggazdagodásra, hanem unokáinkra is gondolunk, sokkal bölcsebbek lennénk. Azzal, hogy kizsákmányoljuk a környezetet éppen az élettől vesszük el az esélyt. A kis, helyi vállalkozások erősítésével, a termelői piacok létrehozásával és támogatásával lehet küzdeni azért, hogy élhető környezetet hagyjunk magunk után” – mondta az antropológus. A kezdetben Luther Market, majd az elmúlt hónapokban Templomkertem evangélikus kezdeményezés éppen erre mutat rá. (Erről részletesebben itt olvashat.)

Génmódosítás és lobbi

„Büszkék lehetnek országukra, hiszen ellenáll a politikai nyomásnak. Küzdjenek érte, hogy a jövőben se történhessen meg, hogy önöknél is legalizálják a génmódosítást” – fogalmazott elismerően Magyarországról Jane Goodall. Az antropológus a politikai küzdelmek mellett felhívta a figyelmet a civil kezdeményezések fontosságára, arra, hogy számos példa igazolja, hogy ha a társadalom kiáll az értékek mellett, az egyben politikai nyomást is jelent. „A Jane Goodall Intézet egyik projektjében már az óvodás korúaknál elkezdjük a természet értékeire felhívni a figyelmet, olyan akciókat szervezünk, mellyel a fiatalok megismerhetik a környezetet és tevékenyen tehetnek annak megőrzéséért” – fogalmazott a nemzetközi szervezet vezetője.

A környezetvédelmi világnap alkalmából megjelent interjúnkban Fabiny Tamás evangélikus püspök többek között ugyancsak az iskolai oktatásba beleépített környezetvédelmi irányelvek hangsúlyozására és annak gyakorlati elterjesztésére hívta fel a figyelmet.

Mekkora a hangunk?

Hosszasan lehetne még sorolni azokat a párhuzamokat, melyek az előadáson és egyházi tevékenységekben fellelhetők. A kérdés számomra mégis az, hogy látva a hasonló felszólalásokat, valamint a természettel szembeni kizsákmányoló életmódból adódó természeti problémákat, vajon mikor jön el az az idő, amikor civil szervezetek és a felekezetek olyan összefogást hoznak létre, mely nem csak akciókban, nyilatkozatokban, közös tanácskozásban, hanem együttes és egyértelmű közös fellépésben nyilvánul meg. Olyanban, ami mellett már nem lehet elmenni...

A remény magvai és gyümölcsei – Dr. Jane Goodall és Prof. Dr. Urs Niggli budapesti előadása itt nézhető meg:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!