„János-lovagok” ünnepe – Közösen imádkoztak Szombathelyen

„János-lovagok” ünnepe – Közösen imádkoztak Szombathelyen

Share this content.

Forrás: Credo Rádió, fotó: Ádám Dávid
Szombathely – Június 24-én volt Keresztelő János ünnepe, amelyet a keresztény egyházak egységesen számon tartanak. Személye fontos helyet foglal el az üdvösségtörténetben: Ő az utolsó próféta. Szép skandináv szokás, hogy június 24-én, késő délután a gyülekezet tagjai kerti partin együtt étkeznek, beszélgetnek, majd éjfélkor az erdőben vagy tengerparton máglyát gyújtanak, körbeállják, egyházi énekeket énekelnek, és imádkoznak.

Ez a nap tradicionálisan a „János-lovagok” ünnepe is, ezért a mai utódok – a Máltai és a Johannita Lovagrend tagjai – istentiszteletekkel és lovagi napokkal ünnepelnek szerte a világban. A Szombathelyi Evangélikus Egyházközséget két johannita lovag vezeti, Gregersen-Labossa György parókus lelkész és Bánfi Péter, az egyházközség felügyelője.

A szombathelyi evangélikus templomban Keresztelő János ünnepén istentiszteletet tartottak. A templomi alkalom után a cserkészek, az ifjúsági csoport és a Ten Sing Savariae tagjai, konfirmandusok összegyűltek közös vacsorára, majd elsétáltak a parkerdőbe, ahol tüzet gyújtottak, beszélgettek, közösen imádkoztak, és énekeltek. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!