Jánossy Lajos: Öregdeákok és kisdeákok

Jánossy Lajos: Öregdeákok és kisdeákok

Share this content.

Forrás: litera.hu, szöveg: Jánossy Lajos
A prédikációt végighallgattuk, apám tizenöt perc után az óráját nézegette, mert az apjától, a nagyapámtól úgy tanulta, ha egy prédikáció túllép a negyed órán, a szónokban van a hiba. Aki ennyi idő alatt nem képes elmondani, amit szeretne, nem jó szónok. – Jánossy Lajos 2flekken.

Itt keresztelt a nagyapám. Minden vasárnap jöttünk. A szüleimet a nagyapám itt eskette. Autóval mentünk az Üllői útról, szürke Volkswagennel, rendszáma: IC-10-53. Különböző Ladákkal az Eszék utcából. Megálltunk valahol a Martinelli, tehát a Szervita tér, így apám, aki minden '45 után átkeresztelt utcanevet a háború előtti formájában használt, környékén, .. Mögöttem a Rózsavölgyi könyvesbolt, homlokzatán a magyarok nagyasszonya, Szűz Mária napba öltözött, nemzeti lobogókkal ékes mozaikja, előttem a parkolóház súlyos tömbje. Két lépéssel tovább a Lehel-gyár úgynevezett mintaboltjának hatalmas, hűtőszekrényekkel zsúfolt kirakata.

A rövid Sütő utcába apám sosem mulasztotta elmondani, hogy ebben a házban lakott Szomory Dezső, akinek volt egy orgonája, ezen időnként anyaszült meztelenül játszott. Mire a mondat végére ért, már a Deák téren voltunk.

Beléptünk a templomba, felmentünk a karzatra, a lábunk alatt recsegett a lépcső, recsegett a padló. A baloldalon ültünk le, tőlünk jobbra, fent a Lutheránia énekkarát Weltler Jenő vezényelte. Az orgonánál Trajtler Gábor ült. Apám minden alkalommal megemlítette, örömmel konstatálta, hogy apjának, a nagyapámnak régi, hűséges emberei kéznyújtásnyi távolságra tőlünk hantíroznak, avagy klimpíroznak, így ő a tőle megszokott szarkazmussal, a karzaton. Egyedül karácsonykor és húsvétkor tettünk kivételt, amikor tömve volt a templom, ilyenkor oda ültünk, ahol épp helyet kaptunk.

A teljes cikk itt olvasható.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!