Járosi Andor díjat adományozott Sógor Csabának a romániai evangélikus egyház

Járosi Andor díjat adományozott Sógor Csabának a romániai evangélikus egyház

Share this content.

Forrás: transindex.ro, MTI
Halmágy – Halmágyon tartotta éves közgyűlését a romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház Brassói Egyházmegyéje 2018. május 26-án, szombaton.

A helyszínválasztás által évről évre próbálnak kiemelt hangsúlyt fektetni a szórványban élő magyarság támogatására. Az esemény keretében Adorjáni Dezső Zoltán püspök Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselőnek adományozta az egyház Járosi Andor kitüntetését.

A halmágyi közgyűlés, amelyen részt vettek az egyházmegyéhez tartozó egyházközségek képviselői, az egyházmegye tisztségviselői és az egyházkerület elnöksége, úrvacsoraosztással egybekötött ünnepi istentisztelettel indult.

„A mi hivatásunk a 21. században az életnek a mentése, a gyógyítás, a helyreállítás, az értékmentés. Most van értelme a mi hivatásunknak, ma van igazán értelme a keresztény szolgálatnak. A kereszténység létszükséglete, hogy álljék a Szentlélek vezetése alatt, mert enélkül idomulunk a trendekhez, a hivatalos klisékhez. Isten Szentlelke nélkül halott az egyéni élet, az egyház élete és a nemzet élete is” – hangsúlyozta igehirdetésében az igaz, hiteles keresztény élethez való visszatérés fontosságát Adorjáni Dezső Zoltán.

Az istentisztelet keretében Zelenák József esperes beiktatta tisztségükbe a megválasztott Egyházmegyei Presbitérium tisztségviselőit, majd a közgyűlés munkálatait megelőzően sor került a Járosi Andor-díj átadására is, amelyet az erdélyi magyar egyházakért és a kisebbségben élő magyarság fennmaradása, megerősödése és fejlődése érdekében végzett tevékenységéért Sógor Csabának adományoztak. A református lelkész, európai parlamenti képviselő tevékenységét Adorjáni Dezső Zoltán méltatta.

„Bármilyen feladatot is vállal, mindig Isten szolgálatában végzi, igyekszik világi hivatásában, politikusként is a keresztény értékeket képviselni” – mondta.

Sógor Csaba köszönetet mondott az elismerésért, mint mondta, küldetésének tartja képviselni azt a keresztény örökséget, amely Európának elvitathatatlan része és meggyőződése, hogy a keresztény emberek nem vonulhatnak félre, most még inkább részt kell vállalniuk a közéletben, a politikában, a poliszért folytatott munkában.

Az RMDSZ-es politikus köszönetet mondott ugyanakkor azért is, hogy az evangélikus egyház partnerséget vállalt és a továbbiakban is folytatni kívánja a kolozsvári Európai Beszélgető Estek rendezvénysorozat megszervezését, amelynek keretében ezidáig közel tíz európai parlamenti képviselő érkezett Erdélybe jobban megismerni a magyar közösség problémáit.

A halmágyi közgyűlést megelőzően gálaestet tartottak május 25-én, pénteken Sepsiszentgyörgyön a helyi evangélikus-lutheránus templomban, amelyet a családok évéhez kapcsolódó témakörben szerveztek meg.

A gálaesten Sógor Csaba meghívott előadóként volt jelen. Előadásában úgy fogalmazott: az elmagányosodó nyugati világban a keresztény család feladata az, hogy még inkább hirdesse Európának azokat az értékeket, amelyek kétezer éve megtartották.

„A családban tudjuk leginkább gyakorolni a feltétel nélküli szeretetet, a szolidaritást, az áldozatkészséget, az összefogást és összetartást. Ezekre az értékekre van ma a legnagyobb szükség, ezért fontos, hogy minden szempontból a keresztény család legyen példa Európa számára” – mondta az EP-képviselő.

A gálaest programját a Bartimeus Játszóház fogyatékkal élő gyermekeinek bábelőadása, a sepsiszentgyörgyi Kantate gyermekkórus ünnepi műsora és a Művészeti Líceum diákjainak előadása tette még színesebbé. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!