Jártomban-keltemben

Jártomban-keltemben

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Szeverényi János
Szeverényi János jegyzetlapjai az Evangélikus Élet magazinban.

Csodálkozás nélkül. Háziorvosi rendelőben ücsörgünk nyolcan-tízen esti időben. Rezzenéstelen arccal palástolja mindenki, hogy nem szívesen tölti itt az idejét. Kivágódik az orvosi szoba ajtaja. A nagy lendület, robaj meglepi a csapatot. Az asszisztensnő csodálkozó arccal ránk néz, és annyit mond: „Úristen, még ennyien vannak!”

Az áldott Orvos, az Úr Jézus, amikor ránéz a bűnös, fáradt, beteg emberre, nem csapja össze a tenyerét, és nem szégyeníti meg. Sőt karját nyújtja a roskadozónak, meggyógyítja a bűnös, beteg szívet, átöleli az árvát. Tanuljunk meg csodálkozás nélkül nézni az emberekre, hirdetni és élni az evangéliumot!

Evangéliumot a konyhába! Kárpátaljai kis faluban látogattunk meg egy nénit. Betegen feküdt öreg, alacsony házának konyhájában. A kis ablakon alig szűrődött be a fény. A tárgyakon, berendezésen évtizedek nyoma. Szeretett templomába, gyülekezetébe már régen nem tud elmenni, de rádión hallgatja az igét. Régi, használt rádió, ráerősítve két lapos elem befőttesgumival. Valamikor drága nagymamám is így hallgatta a Monte-Carlóból sugárzott evangéliumi adást. Anyám ebédet küldött velem a város szélén lakó édesanyjának. Lesöpörtem a gangot, hoztam vizet a kék és a piros kannában a közeli artézi kútról. Ezek után leültetett maga mellé, és kérte, hogy hallgassam vele az igehirdetést. A prédikációt nemigen értettem, de mamám hite, szeretete, féltése szívemig ért, ma is kísér. Semmihez nem fogható, vonzó atmoszférájuk van az ilyen nagymamás, beimádkozott konyháknak. Jézus szereti a konyhákat.

Mit rejtenek a dombok? München belvárosának kilencven százaléka elpusztult a második világháborús bombázásokban. A szövetségesek szinte mindegyik német várost szétbombázták. A szuperszervezett, precíz német világ megsemmisült, és pokollá vált minden. A müncheniek a városon kívülre hordták a töméntelen mennyiségű sittet, romokat. Óriási dombok keletkeztek így. Ezen a különös helyen lakott a kilencvenes évekig egy szovjet hadseregből átállt tiszt. A müncheniek látták el, hordtak neki élelmet. Megbékélési kápolna is épült kis lakása mellett. Ezen a területen létesítették ké­sőbb az olimpiai negyedet. A müncheni olimpián 1972-ben itt ejtett túszul egy palesztin terrorszervezet tizenegy izraeli sportolót. A kiszabadítási akcióban meghalt mind a tizenegy sportoló, öt palesztin terrorista, valamint egy német rendőr.

Müncheni szolgálatom idején vendéglátóimmal a zuhogó hóesésben nagy sétát tettünk ezen a furcsa helyen. A né­metek nem ijednek meg a hidegtől, hótól. Most is sokan sétáltak, futottak, kerékpá­roztak. Mint a hópelyhek a szélben, kavarogtak bennem az érzések, gondolatok. Főleg attól nem tudtam szabadulni, hogy mi minden lehet alattunk eltemetve: fotelek, konyhaszekrények, kávéscsészék, hangszerek, Bibliák, festmények és emberi maradványok.

A háború az ördögtől van, aki embergyilkos. Uram, könyörülj hazánkon, Európán, hogy ne kelljen többé ilyet átélnünk, sem nekünk, sem a jövő nemzedékeknek!

Kié a jövő? Mindig öröm látni az olimpiák nyitóünnepségét. Most is végignéztem a dél-koreai phjongcshangi téli olimpián a kilencvenkét nemzet felvonuló sportolóit. Minden csapatot egy gyermek és egy népviseletbe öltözött hölgy vezetett. Különös megtiszteltetés vinni a nemzet zászlóját. A hangosbemondó három nyelven is bejelenti az ország nevét. Fényárban úszik a csodastadion, harsog a zene, mindenki mosolyog, és büszkén lépdel. Sok ország elnöke vagy más vezetője integet a VIP-páholyból. Bevallom, ilyenkor összeszorul a szívem, és amikor a mieink is megjelennek, a könnyem is kicsordul.

Az elmúlt hetekben atomháborúval fenyegetett Észak-Korea és erre válaszul az Egyesült Államok. A kettészakadt, egymástól elzárt nemzet sportolói egy zászló alatt, közösen vonultak be a stadionba a világ csodálkozására. Az ünnepség csúcspontja az olimpiai láng meggyújtása. Ezt is egy észak- és egy dél-koreai sportoló­ nő végezte együtt. Ilyen könnyű lenne a megbékélés? Isten szeretete által igen. A világkeresztyénség egyik fő imatémá­ja a két Korea ügye. Délen eleven gyü­lekezetek élnek, északon börtönökben sínylődnek a hívők. A politikai szakértők összevonják szemöldöküket, értelmeznek, jósolnak. „…a jövő a béke emberéé.” (Zsolt 37,37)

A cikk az Evangélikus Élet magazin 83. évfolyam, 7–8. számában jelent meg 2018. február 25-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!