’Játék határokkal’- újabb településeken folytatódik a szerencsejáték-függőség veszélyeire felhívó modellprogram

’Játék határokkal’- újabb településeken folytatódik a szerencsejáték-függőség veszélyeire felhívó modellprogram

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu
Budapest – Miskolc, Orosháza, Szolnok, Martfű valamint Olaszliszka általános és középiskolái vesznek részt az Ökumenikus Segélyszervezet és a Szerencsejáték Zrt. közös, immár több régióra is kiterjedő, a szerencsejáték-függőség veszélyeire felhívó programjában.

A tevékenység alapjául a szervezet debreceni szociális és fejlesztő központjában, valamint négy debreceni oktatási intézményben 2012-ben indított három éves modellprogram szolgál, mely beváltotta a hozzáfűzött reményeket, és mérhető eredményeket ért el a megelőzésben és a kezelésben. Azért volt szükség e modellprogram kialakítására, mert bár a kóros játékszenvedélyt az annak kezelésével foglalkozó szakemberek az addikciók körébe sorolják, azonban ma Magyarországon a függőség alatt elsősorban az alkohol és drogfüggőséget értik. Míg ezen problémák kezelésére már egy széles körű szolgáltatást nyújtó intézményrendszer épült fel, addig a szerencsejáték függők számára csak nehezen érhető el speciális terápia.  Bár a Szerencsejáték Zrt. játékai nem jelentenek kiemelt kockázatot a játékszenvedély kialakulása szempontjából, felelősen gondolkodó vállalatként kiemelten fontosnak tartja a veszélyeztetett lakossági csoportokban végzett felvilágosító munkát, a prevenciót. Ennek a társadalmi felelősségvállalásnak a jegyében folytatja hiánypótló tevékenységét a vállalat és szakmai partnere, az Ökumenikus Segélyszervezet, valamint a Humánum Kft., immár az 5 újabb település, összesen 10 iskolájára kiterjesztve.

Megelőzés, kezelés és társadalmi szemléletformálás

A program prevenciós elemével – iskolai előadások, osztályfőnöki órák, kortársképzés és szemléletformáló klubfoglalkozások keretében – az általános iskola felső tagozatos illetve a középiskolás fiatalok figyelmét szeretnék felhívni a szervezők szerencsejáték veszélyeire. A tevékenység hangsúlyos eleme, hogy rámutasson az alternatív társas együttlét fontosságára, ennek az örömteli voltát megmutatva a fiatalok számára.

A program komplexen foglalkozik a szerencsejáték-függőség problémájával, ezért a prevenció mellett nagy hangsúlyt helyez azintegrációra, azaz a kialakult függőség kezelésére is. Sőt, a gyógyulni vágyó szerencsejáték-függők mellett hozzátartozóik számára is lehetőséget kínál a folyamatban való részvételre. Az integráció szellemében Debrecen mellett már Miskolcon és Budapesten is önsegítő csoportok működnek, ahová várja a jelentkezőket az Ökumenikus Segélyszervezet.

A Játék határokkal program fontos feladata továbbra is, hogy a szélesebb nyilvánosság figyelmét is ráirányítsa a kóros játékszenvedély problémájára, kiemelten a szerencsejáték-függőségre. Ennek érdekében a szervezők szakmai napot, nyári fesztiválokon való megjelenést terveznek és a diákok körében képzőművészeti alkotópályázat meghirdetésére is sor kerül. 

Komplexitás és közösség

A ’Játék határokkal’ program komplex rendszerszemlélettel, párhuzamos beavatkozási módokkal közelíteti meg, széles kontextusba helyezve a társadalom számára még viszonylag új, „modern” problémát, melynek kezelésére és megelőzésre még nincsenek általános, jól kialakított szolgáltatások. Emiatt fontos különösen is a program figyelemfelhívó szerepe, és a lebonyolítás során ezért kapnak nagy hangsúlyt a közösségi programok (fesztiválok, képzőművészeti pályázat, szakmai napok). A program szakmailag fontos jellemzője és különlegessége, hogy folyamatos a hatás és a hatékonyság mérése is. Ez nagy segítséget jelent majd az értékeléshez, a projekt további fejlesztéséhez valamint a tevékenység még szélesebb körben való kiterjesztéshez is.

A játék határokkal programot bemutató PDF kiadvány letölthető az Ökumenikus Segélyszervezet honlapjáról: https://www.segelyszervezet.hu/sites/default/files/documents/hia14_jatek_hatarokkal_a4_hu_web.pdf.

A programról egészéről itt található bővebb leírás: https://www.segelyszervezet.hu/hu/jatek-hatarokkal.

Az Ökumenikus Segélyszervezet hazánk egyik legnagyobb, nemzetközileg is elismert karitatív szervezete. Határokon átívelő humanitárius tevékenységén felül, kiterjedt magyarországi intézményhálózatának félszáz különálló szolgáltatásával segíti elhivatottan a szociális problémákkal küzdő hazai rászorulókat. Munkájának középpontjában a bajba jutott családok támogatása, valamint a társadalmi szolidaritásra való ösztönzés áll.  Fontos célkitűzése hazai szociális területen, hogy azon csoportok számára szervezzen ellátásokat, akiket nem képes elérni a szociális ellátórendszer, emellett megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít a különböző betegségek, függőségek miatt segítségre szorulók támogatására is.

A Szerencsejáték Zrt. 100%-os állami tulajdonban álló vállalat, nemzeti lottótársaság, melynek küldetése, hogy a hazai felnőtt lakosság szerencsejáték alapú szórakozási igényeit professzionális módon kielégítése  és eközben  hozzájáruljon a társadalmi értékteremtés folyamatához.. A lottótársaság számára fontos a játékosok bizalma, amit igyekszik tovább mélyíteni többek között a kiterjedt értékesítési hálózattal, a biztonságos technológiai háttérrel, a többcsatornás értékesítéssel, továbbá a jelentős társadalmi szerepvállalással. Felelős játékszervezőként mértéktartó játékra ösztönöz, nem kínál fokozottan veszélyes játékokat.  Hangsúlyt helyez a játékfüggőség prevenciójára, e célból kutatásokat kezdeményez és együttműködik az érintett intézményekkel és szakemberekkel

Emellett, felismerve társadalmi felelősségét, tevékenységén keresztül közvetve és közvetlenül is támogatja az állam különböző közpolitikai céljait, különös tekintettel a hazai sportra és kultúrára.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!