Játékkiállítás nyílt a dunaújvárosi evangélikus templomban

Játékkiállítás nyílt a dunaújvárosi evangélikus templomban

Share this content.

Szöveg: Stermeczki András
Dunaújváros – Saját gyűjteményének darabjait mutatja be az evangélikus templomban és a YouTube-csatornán Stermeczki András lelkész, aki utoljára tíz évvel ezelőtt mutatta be 50 éve gyűjtött játékait először a nagyközönségnek. A játékkiállítás mellett továbbra is látogatható a templomban az ősszel megnyitott Rohó „Tengelyek” című alkotás is.

„Egyszer már volt egy ehhez hasonló játékkiállítás, éppen tíz éve, de a karantén miatt digitális formában most teszem fel először. A kollekció teljes egészében saját gyűjtés (50 év termése) – az első WV Bogár matchboxot édesanyámtól kaptam születésemkor. Az előtérben nagyobb modellek vannak (1:30, 1:40) és pár magyar játék, a nagyját a gyülekezeti teremben mutatom be. Az első asztalon az 1968-84 között készült „igazi” matchboxok vannak. Némelyik egész jó állapotban, és mind nagyon gyönyörű. Egyrészt, abban az időben sokkal szebb autókat gyártottak, másfelől ezek a kisautók szintén minőségi alkotások” – magyarázta a lelkész, aki arra is buzdítja a látogatókat, hogy közelről személjék meg, sőt, gurítgassák is a kiállított tárgyakat.

„Az autók még ma is lágyan siklanak a parkettán, és olyan finoman rugóznak, pattognak, hogy öröm hallgatni. A festésük is egész más, mint a mostanában gyártott kisautóké, és a kidolgozásuk páratlan. Tucatnak megvan az eredeti doboza is, de a többsége elveszett, amint kiskoromban is sokat elhagytam játszótereken. Ezekre a veszteségekre ma is emlékszem, és az elmúlt évtizedekben ezeket a neten és bolhapiacokon próbáltam megtalálni. A második benti asztalon már nem ilyen régi modellek vannak, de ezek is igen szépek. Próbáltam kategóriánként csoportosítani őket (sport, kabrió, kisautók, teherkocsik...). Amint a harmadik asztalon is így vehetjük a modelleket sorban, ahol a terepjáróktól a kamionokig találhatunk belőlük. Dr. Baráth Károly zongoráján (ezen egyébként Bartók is valaha játszott) pedig egy kisvasút kiállítás látható (rögtönzött terepasztal) egy oválkörös TT kisvasút pályával.”

Ha az összes modellt összeszámolják, a kocsiktól a vonatokon keresztül a házakig, akkor közel ezer darabot láthatunk.

Hivatkozások: A Dunaújváros.com cikke. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!