Jelenits István és Lovas Ilona vallomása a szakrális művészetről – Videó!

Jelenits István és Lovas Ilona vallomása a szakrális művészetről – Videó!

Share this content.

Budapest – 2014. február 13-án második alkalommal került sor nyilvános disputára a szakrális művészet értelmezéséről a Ludwig Múzeumban. Ezúttal egy piarista szerzetes és egy képzőművész ült az asztalhoz, hogy a teológia, illetve a művészet oldaláról bevezesse az érdeklődőket a kortárs és a szakrális kérdéskörébe. A látogatószám ismételten jelezte, hogy szükség és érdeklődés van az ilyen dialógusra. Szöveg: Galambos Ádám, fotó: Magyari Márton

A januárban indult sorozat első alkalmán Fabiny Tamás evangélikus püspök és Konok Tamás Kossuth-díjas festőművész (korábbi cikkünk és videónk ITT) értelmezte a kortárs művészet és a szakralitás találkozási lehetőségeit. Akkor a kreáció került előtérbe. Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány és a Ludwig Múzeum februári alkalmán Jelenits István piarista szerzetes és Lovas Ilona Munkácsy-díjas képzőművész a szakrális teológiai és művészeti meghatározásán kívül a szép definiálásával foglalkozott. A képzőművész II. János Pál pápának 1990-ben a művészeknek írt levelére hivatkozott, ahol a katolikus egyházfő a szépség mellé az igazságot helyezte. Lovas Ilona szerint egy alkotáson belül szükség van az esztétikumon való olyanfajta túllépésre tett kísérletre, amely nemcsak a kvalitás megmutatására, az önkifejezésre irányul, hanem annál bensőbb, lényegibb üzenetet keresve az igazságot kívánja megfogalmazni. Mindez a művésznő szerint alázattal érhető el.

Jelenits István a szépség és jóság értelmezésén kívül többek között az egyházművészet, a szakrális művészet és a vallásos művészet különbségére hívta fel a figyelmet. Értelmezése szerint a templomi művészet – itt építészetre, képzőművészetre és zenére egyaránt gondolunk – arra hivatott, hogy a liturgia tartalmát felerősítse, annak üzenetét támogassa. Ehhez viszont szükség van a teológia és a művészet találkozására, a dialógus kialakítására. A széppel kapcsolatban a piarista szerzetes Charles Baudelaire Egy dög című költeményére hivatkozva elmondta, hogy a szép szubjektív fogalom, amelyet könnyen félreértelmezünk, és ezáltal kanonizáljuk azt, ami valójában utánzás vagy giccs. A szép a jóságra tör, az által válik érvényessé.

A beszélgetés előtt Lovas Ilona S.O.S. című alkotását tekinthette meg a közönség, míg a disputa alatt vetített formában a művésznő alkotásai voltak láthatóak.

A havonta megrendezésre kerülő Kortárs és szakrális? beszélgetősorozat 2014. március 13-i alkalmán Vojnich Erzsébet Munkácsy-díjas képzőművész és Varga Mátyás költő, bencés szerzetes lesz az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány és a Ludwig Múzeum vendége.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!