Jelentős eseményekben gazdag év az idei a Mandák Kórus számára

Jelentős eseményekben gazdag év az idei a Mandák Kórus számára

Share this content.

Szöveg: Medveczky Szilvia
Budapest – Az idei év szolgálatokban gazdag az Evangélikus Kántorképző Intézet Mandák Kórusa számára. A közelgő eseményekre hívogatják az egyházzenét kedvelő olvasókat.

A Mandák Kórus a tavasz megérkeztével elsőként istentiszteleti szolgálatot végez a kerepesi-kistarcsai evangélikus nap keretében 2019. április 27-én, szombaton 16 órai kezdettel a kistarcsai református templomban. Az alkalmon Fabiny Tamás püspök missziói szolgálatra küldi ki Eszlényi Ákost.

Az ünnepi istentiszteletet követő vasárnapon, április 28-án 17 órára a csömöri katolikus templomba hívjuk az egyházi kórusmuzsika iránt érdeklődőket, ahol a nagy múltra visszatekintő csömöri kórustalálkozó és egyházzenei hangverseny keretében négy felekezet négy kórusa énekel. Az evangélikus egyházat a Mandák Kórus képviseli. A négy felekezet az együttműködését közös énekléssel is kifejezi, így hangzik el Gebhardt Gloria és Praetorius Hála légyen című kompozíciója.

Kórusunk megalakulásának harmincadik évfordulóját örömteli szívvel mindhárom egyházkerületben egy-egy egyházzenei áhítattal ünnepli. Az Északi Egyházkerületben a koncert a 2019. szeptember 28-án 10–16 óráig tartandó tállyai csendesnapon hangzik el.

A Déli Egyházkerületben Izményben és Pécsett tartjuk jubileumi hangversenyeinket. Az október végi alkalmak szervezése még tart, a pontos helyszínekről és időpontokról augusztusban értesítjük a tisztelt érdeklődőket.

Évfordulós koncertsorozatunk utolsó állomásául a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerületben még befogadó gyülekezetet keres kórusunk, ahol istentiszteleti szolgálat keretében és egyházzenei hangversenyen a meghívó gyülekezettel együtt ünnepelhetjük a Mandák Kórus fennállásának és szolgálatának harmincadik évfordulóját.

Kórusunkat 1993-tól huszonöt éven át a karizmatikus egyéniségű, nagy szeretetnek és tiszteletnek örvendett  dr. Balás István vezette 2018-ban sajnálatosan bekövetkezett haláláig. Emlékének a hetvenedik születésnapján hangversennyel tisztelgünk. Szeretettel várunk mindenkit, aki szerette karnagyunkat, hogy vegyen részt a budavári evangélikus templomban 2019. május 25-én, szombaton 19 órakor kezdődő hangversenyünkön.

A mögöttünk álló három évtizedben több mint nyolcvan gyülekezetben végeztünk szolgálatot, három németországi koncertkörúton és a 2017. évi máltai nemzetközi kórusfesztiválon képviseltük kórusmuzsikával hazánkat, evangélikus egyházunkat, a kántorképző intézetet és az egyházzenét. Jövőbeli terveink szerint – missziónknak megfelelően – hazánk evangélikus gyülekezeteinek istentiszteleteire visszük el az egyházi kórusmuzsikát, továbbá a határon túli honfitársaink evangélikus közösségeihez, illetve bármely külföldi evangélikus gyülekezet és a Mandák Kórusnak otthont adó kántorképző intézet közötti kapcsolat képviseletében is szeretettel részt veszünk az énekünkkel. Hálatelt szívvel áldjuk Istent, hogy harminc éve élteti kórusunkat, és imáinkban még sok évre kérjük a támogatását és kegyelmét, hogy együtt énekelhessünk, és a Mandák Kórus minden szolgálatával a testvéri szeretetet, szép énekeket és a lélek örömét tudja adni mindazoknak, akik meghallgatják. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!