Jetikölyök – Egy film a szeretetről és a hazatalálásról

Jetikölyök – Egy film a szeretetről és a hazatalálásról

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Mától látható a mozikban a DreamWorks Animation és a Pearl Studio közös produkciója, amely 3200 kilométeres kalandra invitálja a közönséget Kína utcáitól a Himalájáig. Yi, a kamaszlány egy jetibe botlik házuk tetején és barátaival, Yinnel, valamint annak unokatestvérével, Penggel „Everest"-nek nevezik el, akivel együtt felejthetetlen utazásra indulnak, hogy visszajuttassák a mágikus lényt a családjához, a világ tetejére.

Szemünk alatt változnak gyerekeink kicsikből egészen nagyokká. Nekem is van két folyamatosan változó kamaszom, akiknek manapság elég nehéz olyan animációs filmet találni, ami még vonzza és leköti őket. A Jetikölyök ebben váratlan meglepetést okozott.

Bár az elején kicsit vontatottan indult a cselekményszál, hiszen Yi egy napjának nyomonkövetése elég sablonos lett. Együtt kínlódtunk vele a pénzszerzés fárasztó ösvényén, de aztán Everest, a jeti színrelépésétől beindultak a dolgok, izgalmas menekülés kezdődött, számtalan csodás helyszínen át, így a cselekmény elkezdte vinni előre a filmet. Bár az idősebb, gyakorlottabb néző kicsit a 80 nap alatt a föld körül világában érezhette magát Willi Foggal, mégis voltak olyan fordulatok, amelyek elragadtak bennünket. Ehhez hozzájárult az is, hogy ezúttal nem az Egyesült Államok, hanem Kína kultúrájába, földrajzába és történelmébe pillanthattunk be - itt zajlottak ugyanis az események.

A filmben kijátsszák többszörösen is az úgynevezett érzelem-kártyát: kibontakozott több csodálatos barátság, illetve rájöhettünk arra, hogy a szeretet többet ér a pénznél, és hogy a család mindennél fontosabb az ember életében.

A főhős, Yi kisgyerekből nagykamasszá vált, érzelmi fejlődésének is tanúi lehetünk. Ez a kislány a szemünk előtt érett meg és jött rá arra, hogy igenis szüksége van barátokra, családra, hisz így találhat vissza gyökereihez. A királylányos meséken felnőtt gyerekek benne egy vadóc, erős akaratú lányt ismerhetnek meg, akinek komoly kérdésekkel, így a veszteséggel és a fájdalommal is szembe kell néznie az életében. Yi igazi egyéniség, így édesapja halála után nem akart segítséget kérni senkitől, de végül meg kell tanulnia kezelni a szerette elvesztésével keletkezett űrt, megtanulva újra ragaszkodni másokhoz.

A filmben felhangzó sok-sok csodálatos hegedűzene is igazi érzelmeket hordoz, megnyitja nem csak a gyerekek, de a felnőttek szívét is a varázslatos 98 perc erejéig.

JETIKÖLYÖK
Színes, szinkronizált amerikai animációs családi vígjáték
író: William Davies
producer: Susan Buirgy
rendező: Tim Johnson és Todd Wilderman
Eredeti cím: Abominable
Gyártó: Universal, 2019
További információk a filmről.

Címkék: Jetikölyök - filmajánló -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!