Így nézett ki Jézus gyermekként?

Így nézett ki Jézus gyermekként?

Share this content.

Szerző: evangélikus.hu, forrás: The Huffington Post
Róma – A római rendőrség fotója Jézus feltételezett, gyermekkori arcképéről ismét bejárta a világhálót.

A legtöbben felnőtt, szakállas férfiként képzelik el Jézus Krisztust. Olasz rendőrök tíz évvel ezelőtt egy érdekes kísérlet eredményét hozták nyilvánosságra, amely azt hivatott megmutatni, hogyan nézhetett ki a megváltó 12 éves gyermekként. A nyomozók a torinói leplen található arcképet használták, ebből – egy korábban bűnözők és eltűnt személyek azonosítását segítő számítógépes program segítségével – szerkesztették meg azt a fotót, amely most újra meghatározó amerikai hírportálok (az ABC News, a Huffington Post és az Independent) címlapjára került. 

A képet a római rendőrség még 2004-ben készítette, és a New York Times hozta nyilvánosságra akkor. Az arcmás újra-felfedezésének apropója, hogy a lepel 2015. április 19. és június 24. között ismét látogatható. 

A kép létrehozásához egy olyan programot használtak, amely képes a rendőrségi adatbázisban szereplő arcképek idősebb kori verziójának előállítására, ez segíti a több éve vagy évtizede eltűnt, illetve körözött személyek azonosítását. Ebben az esetben fordított eljárást alkalmaztak: a torinói leplen található arcképet a program több lépésben visszavezette egy tizenkét éves fiú képére. 

Igazságügyi szakértők szerint ez az eljárás olyan arcképet hozott létre, amely valóban mutathat hasonlóságot a gyermek Jézussal.  

A torinói lepel

A torinói lepel a római katolikus egyház tulajdonában lévő ereklye, amelyet alapos tudományos vizsgálatoknak vetettek alá. 1898. május 25-én Secondo Pia torinói ügyvéd és hobbifotós lefényképezte a leplet. A fénykép előhívásakor a negatív lemezen kivehetővé vált egy emberi alak. A katolikus hagyomány úgy tartja, hogy Jézus testének képmása rajzolódik ki a négy méter hosszú lenvásznon. A leplet a Keresztelő Szent János-katedrálisban őrzik, az olaszországi Torinóban.

A torinói lepel a keresztény világ legismertebb és talán leginkább vitatott kegytárgya. Eredetiségéről szóló viták újra és újra fellángolnak. A tudomány jelenlegi állása szerint elképzelhető, hogy a leplen található lenyomat valóban Jézust ábrázolja – legalábbis egy hosszú hajú, szakállas férfit, a keresztre feszítés sebeivel.

Címkék: Jézus - képmás - arc - torinói lepel -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!