Jézus Krisztus is megkeresztelkedett

Jézus Krisztus is megkeresztelkedett

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Vízkeresztkor a legtöbbször a Három királyokról esik szó. A mágusokról, akik imádni mentek Jézust. Talán mellettük kevésbé hangsúlyos az a tény, hogy az egyházak ilyenkor Jézus Krisztus Jordánban való megkeresztelését is ünneplik. Pedig fontos lenne annak a momentumnak a középpontba állítása, hogy Jézus maga is a bűnös emberekkel való közösséget vállalta.

Mt 3,13-17, Mk 1,9-11, Lk 3,21-22, Jn 1,32-34 részeiben olvashatunk Jézus Krisztus megkeresztelkedéséről. Ez Jézus működésének kezdete. Az első lépés. Jézus harminc évesen elkezdi küldetését. Attól a pillanattól kezdve Jézus, mint Isten Fia jár a földön és cselekszik az emberiség érdekében.

Még maga Keresztelő János is zavarba jött, Jézus közeledését látván. Ő azt várta, hogy Jézus meg fogja büntetni a bűnösöket, de ő ehelyett irgalmasságot hirdetett.

A Jordán folyónál Jézus a bűnösök soraba állt, hogy megkeresztelkedjék. A sorban mellette lenézett prostituáltak álltak, bűnben élő házasságtörők, gyilkos katonák, csaló vámosok sorakoztak. Ott álltak, hogy János keresztsége által bűneiktől megtisztulást nyerjenek. Bűntől szennyezetten merültek bele és tisztán jöttek ki a Jordánból.

És ezután jött Jézus, aki ebbe a vízbe teljesen belemerítkezett. A Szent várta, hogy megtisztuljon. Belemerítkezett az emberiség bűneibe, magára vette azt, majd kiemelkedett a vízből.

Abban a pillanatban megnyílt az ég és a Szentlélek leszállt rá: „Ez az én szeretett fiam” – szólt az Úr hangja, aki ezzel kinyilatkoztatta, hogy ez az ember, aki az emberiség bűneiben teljesen megmerítkezett, nem más, mint az Ő Egyszülött Fia. Isten így, ebben a formában mutatja meg az akaratát.

Jézusnak az lesz a küldetése, hogy a bűnösökkel szolidaritást vállaljon, hogy őket megmentse. Szenvednie kell majd minden emberért, alászállni egészen a poklokra, hogy teljes győzelmet arathasson.

Jézus megkeresztelkedésének az ünnepe évente arra emlékeztet bennünket, hogy mi is történik a keresztség által. Jézus szentként lép be a bűnnel teli Jordán vízébe és azt megszenteli. Mi, ezzel ellentétben, mint bűnösök lépünk be a Szentlélekkel teli vízbe, amely megszentel minket és ugyanakkor küldetést ad számunkra. Jézus küldetése abban állt, hogy szeretetében leereszkedjen és meghaljon értünk a kereszten. A mi küldetésünk az, hogy hirdessük az evangéliumot és napjainkat Jézushoz hasonlóan éljünk.

Címkék: Jézus - keresztség - vízkereszt -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!