Így nézhetett ki valójában Jézus

Így nézhetett ki valójában Jézus

Share this content.

Forrás: origo.hu, szöveg: Jeki Gabriella
Jézus a nyugati művészettörténet egyik leggyakrabban ábrázolt alakja, de hogy milyen is lehetett a valódi külső megjelenése, sok évszázados rejtély. A legelterjedtebb ábrázolása szerint Jézus egy olyan szakállas, világos bőrű férfi, akinek hosszú, hullámos, világosbarna vagy szőkés színű a haja, és a leggyakrabban kék a szeme. Ám az evangéliumok nem adnak képi leírást Isten fiáról, és minden eddig feltárt bizonyíték arra utal, hogy a festményeken, ikonokon látható ábrázolása igen távol állhat a valóságtól.

Az evangéliumok nem utalnak a külsejére

A Biblia alig utal arra, hogy valójában hogyan is nézhetett ki Jézus Krisztus. Jézus Názáret városában (korábban Palesztina, most Észak-Izrael) nőtt fel az első században.

Az evangéliumok csak arra utalnak, hogy Jézus harmincéves korában kezdte meg küldetését.

Ám az Újszövetség szinte semmit sem ír arról, hogy milyen lehetett a külső megjelenése, és azt sem említi, hogy lett volna bármiféle különösebb egyéni ismertetőjele, tehát teljesen átlagosnak számított. Amikor a keresztre feszítés előtt letartóztatták, Júdásnak rá kellett mutatnia, hogy a katonák felismerhessék a tanítványai között álló Jézust. A kutatók szerint feltehetően azért, mert a férfiak, Jézus és tanítványai igencsak hasonlíthattak egymásra.

A kinyilatkoztatások alapján a szakemberek azt is feltételezik, hogy a többnyire világosbarna vagy szőke hajjal és kék szemmel ábrázolt Jézus bőre valójában ezeknél jóval sötétebb színárnyalatú lehetett, és a haja is inkább a feketébe hajlott.

A haja olyan fehér volt, mint a gyapjú, mint a hó. A szeme pedig, mint a lángoló tűz, lábai, mint a csillogó bronz, amit egy kemencében alakítottak – olvashatjuk az egyik korabeli leírás kapcsán, ami újabb kérdőjeleket vetett fel a kutatókban.

A cikk a továbbiakban itt folytatódik.

Címkék: Jézus - külső - kutatás -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!