Jézus nem akar birkákat! Te se legyél az!

Jézus nem akar birkákat! Te se legyél az!

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Balicza Iván
Jézus egyik mondása jutott eszembe a laptopommal való ismerkedés közben. Az, amikor azt mondja: „Én vagyok a jó pásztor.” (Jn 10,11) Manapság talán így mondná: „Én vagyok a jó coach.”

Kijárási korlátozás van, meg amúgy a veszélyeztetett korosztályhoz tartozom, hát mostanában többet ülök a laptopom előtt. Egy videót néztem teljes képernyőn, és amikor vége lett, megjelent a felirat: „Ha ki akar lépni a teljes képernyős üzemmódból, nyomja meg az Esc. gombot.” Sosem használtam még, fogalmam sem volt róla, hogy mire jó, ezért nem is mertem soha megnyomni. Nem vagyok számítógépguru, de szeretek kísérletezni. Utánanéztem hát, mire is jó ez a gomb, és ezt olvastam róla: „Az aktuális feladat megszakítása. Az enterrel ellentétesen működik.”

Szóval van ott nekem két billentyűm egymással szépen átellenesen. Jobbra az enter, na ezt ismerem. A másik balra fent az escape. Ha az entert nyomjuk meg, azt mondjuk: Oké, mehet. De ha nem vagyunk biztosak, hogy jól csinálunk valamit, félünk, hogy valamit elrontunk – mondjuk a következő pillanatban megsemmisítünk fontos adatokat, vagy elindítunk egy orosz atomrakétát –, akkor megnyomjuk az escape-et, és máris fellélegezhetünk: kimenekültünk a bizonytalan helyzetből.

Ez a két billentyű, az escape és az enter azonban nemcsak a számítógépünk klaviatúráján szerepel, hanem a mi életünkben is.

A kettő között pedig ott van még sok billentyű: betűk és számok, különleges billentyűk, amelyekkel adatokat vihetek be a számítógépbe, információkat szerezhetek, és utasíthatom a rendszert, hogy mit csináljon: írhatok, számolhatok, szerkeszthetek, táblázatot készíthetek, játszhatok, és még sok minden mást tehetek.

És most kezdünk Jézus szavához közeledni. Az életünk során információkat szerzünk, fogalmazunk, rendszerezünk, számolunk, és végül elérkezünk oda, hogy döntenünk kell, jóvá kell hagynunk. Ott van a két billentyű: az escape és az enter. Valamelyiket meg kell nyomnunk. Ha az escape-et nyomjuk, akkor elvetjük az eddigieket, elmenekülünk a helyzetből. Ha az entert, akkor bevállaljuk a dolgot. De ki tudja biztosan, hogy mikor, melyik helyzetben melyiket kell megnyomni? Ilyen ember nincs, mert hogy biztosra menjünk, ahhoz látni kellene a jövőt, a döntéseink következményeit. Ilyen program pedig nincs az életben.

A cikk itt folytatódik.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!