Jézusról tanulni – színezve, ragasztva

Jézusról tanulni – színezve, ragasztva

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Stifner-Kőháti Dorottya, fotó: Balla Mária, Szabó D. Károly
E sorok írójának első Biblia-élménye egy nagyalakú, vastag, piros kötésű könyv volt szép, színes rajzokkal. A „régi időkben” azonban nem volt általános, hogy szemet gyönyörködtető, igényesen illusztrált kiadványok segítsenek a gyermekeknek elmélyíteni a hittanórákon tanultakat. A Luther Kiadó immár harmadik éve élen jár a bibliai történetek élményszerű közvetítésében gyermekek számára, idén például a Jézus élete című matricáskönyvvel, színezőfüzettel és falinaptárral. Péterné Mestery Ritával és Mrkva Renátával, egyházunk országos irodája gyülekezeti és missziói osztályának gyermek- és ifjúsági referenseivel, a színezőfüzet szerkesztőivel beszélgettünk arról, milyen ismeretterjesztő kiadványokat érdemes a kicsik kezébe adni.

– Egy kiadvány csupán eszköz, nem cél. A cél Jézus Krisztushoz vezetni, a Szentírás fellapozására biztatni a gyerekeket és persze a történeteket megjelenítve megismertetni őket a Biblia világával, szereplőivel. Önök hogyan emlékeznek az első bibliaélményeikre?

Mrkva Renáta: Az első emlékem egy gyermek-istentisztelethez kötődik. Onnan datálódik egy hangulat, egy élmény, ami megfogott, onnantól a kötődés teljes mértékben kialakult: hogy fontos Jézus életéről tanulni. A lelkész mindig a történeteket mesélte el.

Péterné Mestery Rita: Idősebb vagyok, mint Reni, az én gyerekkoromban nem volt ilyen rengeteg színes kiadvány, mint ma. Én arra emlékszem, hogy a szüleim könyvespolcán egy régi, nagy, fekete kötésű Károli-Biblia volt. Először a konfirmációs oktatás során találkoztam bibliai történetekkel. Rettenetesen csúnya hittankönyvünk volt, régi, avítt. De nem is amiatt jártam előkészítőre. Megvallom, igazából egy piros versenybicikli vonzott oda. Ugyanis amikor a bátyám konfirmált, egy csodálatos, ötsebességes biciklit kapott. Aki a nyolcvanas években élt, az tudja, hogy ez mekkora dolog volt akkoriban. Aztán ahogy a lelkészünk mesélte a bibliai történeteket, nagyon megfogott. Szóval Renihez hasonlóan nekem is az első élményem a szóbeli mesélés. Így ragadtam ott a gyülekezetben.

– És megkapta a biciklit?

P. M. R.: Nem, hanem egy piros manikűrkészlet lett a jutalmam. A szép színes kiadványokkal pedig már inkább csak felnőttként találkoztam. A mai napig rácsodálkozom, amikor a hittanosaim elhozzák a képes Bibliájukat.

– Lelkészfeleségként, édesanyaként, hitoktatóként mi a tapasztalata, mi fogja meg a legjobban a gyermekeket? Matrica, színezés, kézműveskedés, egyebek?

P. M. R.: Igen, ezek mind fontosak. Jó, ha egy kiadvány színes, de még jobb, ha a gyerek színezheti ki, vagy ragaszthatja bele a matricákat. Sok függ a grafikustól is, fontos, hogy érthető, gyermekközeli illusztrációkat készítsen. Kállai Nagy Krisztinának a képei, akivel harmadik éve dolgozik együtt a Luther Kiadó, ilyenek.

– Az ő keze munkája a Luther Márton életét bemutató falinaptár és matricásalbum is, amelyet a Pál apostol nyomában „előzött meg” 2016-ban.

M. R.: Nagyon közel hozza a gyerekek számára Jézust. Tudatosan egészen egyszerű szövegekkel dolgozunk, hogy a kicsik minél könnyebben el tudjanak mélyedni abban, hogyan élt a Megváltó a földi életében, és milyen csodákat tett. S tényleg: a legkisebbek is meg tudják érteni, és kreatívan fel tudják dolgozni. Ez a tanulási folyamat élménnyé válhat számukra, mert a matricákkal ők maguk „keltik életre” a történetet, miközben sok fontos ismeretet is elsajátítanak.

P. M. R.: A 2019-es falinaptár tizenkét képben jeleníti meg Jézus életének legfontosabb jeleneteit a születésétől fogva, rövid magyarázó szövegekkel és igékkel. Mint négygyermekes anyuka nagyon értékelem az egyes hónapoknál a jó nagy táblázatot, amelybe mindannyiunk programjait, elfoglaltságait be lehet írni. Tapasztalatból tudom, hogy egy ekkora család életét működtetni, mindent rendben tartani komoly logisztika. Mi kezdettől fogva ezt a naptárt használjuk, és így mindenki látja, hogy ki merre szalad aznap.

– A Jézus élete – bibliai színező azonban vadonatúj. Hogyan egészíti ki a matricáskönyvet és a naptárt?

M. R.: Nagy volt az igény arra, hogy a gyerekek kézbe tudjanak venni valamit, amivel kifejezhetik a kreativitásukat. Elkezdtünk gondolkodni. Ekkor jött a színező ötlete, amely nemcsak ábrákat tartalmaz, hanem minden oldalon egy-egy rövid mondatban megtalálható a történet summája is. Feltüntettük az igehelyeket is, így az adott rész kikereshető a Bibliából, mert fontos, hogy a Szentírásból is megismerjék a gyerekek a történeteket.

– P. M. R.: A másik elgondolás szerint 2019-ben valamennyi gyermekprogramunk fókuszában Jézus élete áll, Lukács evangéliuma alapján. A mottó az a jézusi mondat, hogy „…én vagyok”. [Lk 24,39b] Hisszük, hogy ő az életünk közepe, a mozgatórugója, ő a Megváltónk, és nagyon örülünk, hogy ezt a témát dolgozhatjuk majd fel a gyerekekkel a bábfesztiválon, a hittanversenyeken. Minden most megjelent kiadványunk segédanyagként, motivációs eszközként is szolgál a lelkészeknek, hitoktatóknak a felkészüléshez.

– Az album, a színező, a naptár készítőinek – önöknek, valamint Koltainé Somogyi Lillának, Zsugyel-Klenovics Katalinnak és Kállai Nagy Krisztinának – a szándéka egyértelmű. Fontos, hogy a kisgyermekek biblikus, teológiailag pontos és korukhoz illő tartalommal és vonzó képi világgal találkozzanak. A segédeszközök célja, hogy a gyermek közel kerüljön Jézushoz, megismerje, megszokja, megszeresse a közösséget, lépésről lépésre fejlődjön hitében, tudásában. Ehhez – ahogyan említették – a lelkész, a hitoktató személye, szerepe, munkája kulcsfontosságú.

P. M. R.: A legtöbb ember vizuális típus. Ha a képek bevésődnek a gyerekek lelkébe, az agyuk kis hátsó zugába, akkor később is előjönnek majd a kedves emlékekkel együtt. Ugyanakkor közösségépítő hatása is van a matricásalbumnak: tudjuk, hogy sok gyülekezeti lelkész, hitoktató nem egyszerre adja oda a matricákat, hanem a tanév során apránként, a gyülekezeti alkalmakon. A színezőnél pedig elsőre a kisgyerekekre gondolunk: ovisokra, alsósokra. Az én már nagyobbacska gyerekeim és hittanosaim is azonnal „lecsaptak” rá. Amikor felsősöknek tartottam gyerek-istentiszteletet, a színezőt csak illusztrációnak vittem be. Hát, elkönyörögték tőlem, hogy kiszínezhessék.

– Szóljunk röviden arról is, milyen programokat kínál jövőre a gyerekeknek, illetve a hitoktatóknak, lelkészeknek a gyülekezeti és missziói osztály.

M. R.: A célunk az élményadás, illetve az, hogy az élményeken keresztül megismertessük a gyerekekkel Jézust. A jövő év nagy projektjei az országos hittanverseny – a megyei fordulója március 9-én, az országos fordulója március 30-án lesz –, illetve az országos bábfesztivál április 13-án. Ez utóbbin el is játszhatják a gyerekek a megtanult evangéliumi történeteket, felhasználhatják a kreativitásukat, bemutathatják, szerintük hogyan is történhetett az, ami a Bibliában le van írva. Ezeknek a szervezésében vagyunk jelen. Minél nagyobb és minél szebb rendezvényeket szeretnénk megélni együtt a közösségben.

P. M. R.: A tavaszi határidők előtt hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy felhívjam a figyelmet egy közeli eseményre. Szervezünk egy bábképzési napot január 12-én, szombaton lelkes gyülekezeti tagoknak, laikusoknak, de főként lelkészeknek és hitoktatóknak. Az a szándékunk, hogy minél több gyülekezetet „belelkesítsünk”. Olyan meghívott vendégek fognak előadni, akik évek óta részt vesznek a bábversenyen, és természetesen profi bábművészek is közreműködnek. A képzési napra a jelentkezés határideje január 5-e, szombat, de nem baj, ha a java már decemberben befut. A Gyulmisz.lutheran.hu honlapon lehet tájékozódni, illetve jelentkezni a programokra.

M. R.: Remélem, sokan akár karácsonyra megkapták a matricásalbumot és a színezőfüzetet. Hiszen ez élmény és tanulás – és ennél mi lehetne jobb ajándék? 

A cikk az Evangélikus Élet magazin 83. évfolyam, 51–52. számában jelent meg 2018. december 30-án.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!