Jézussal a viharban – Püspöki gondolatok 1956-ról

Jézussal a viharban – Püspöki gondolatok 1956-ról

Share this content.

Forrás: KötőSzó evangélikus blog, szöveg: Fabiny Tamás, fotó: Facebook.com / Czenthe Miklós
Föltámadott a tenger… Nemcsak 1848-ban, hanem 1956-ban is így történt.

Még a rendszerváltás előtt, az emigrációban Tisztító vihar címmel jelent meg könyv az 1956-os forradalomról. A vihar metaforája kézenfekvő, hiszen a várva várt, mégis hirtelen bekövetkezett történelmi változások a forgószél vagy a tengerre lecsapó vihar természeti képéhez hasonlíthatók.

Ravasz László református püspök – aki a magyar forradalom idején egyházi oldalról a katolikus Mindszenty József bíborossal és az evangélikus Ordass Lajos püspökkel említhető egy lapon – Krisztussal a viharban címmel tartott akkor igehirdetés-sorozatot Budapesten, a Kálvin téri templomban. November 4-re szánt prédikációja a szovjet támadás miatt nem hangozhatott el, de még egy héttel később is bátran szólt a forradalom mellett: „Hát nem volt csoda, magyar csoda ez az egész förgeteg a maga csodálatos lelki egységében, hótisztaságában, a maga erkölcsi szabadságharcában, a maga hitével, ifjú, bizodalmas reménységével?”

A cikk a továbbiakban itt olvasható.

Címkék: Fabiny Tamás - 1956 -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!