Jó hírek a keresztény könyvpiacról

Jó hírek a keresztény könyvpiacról

Share this content.

Szöveg: Kinyik Anita, fotó: Magyari Márton
Budapest – A huszonhetedik Szent István könyvhétnek az Alcantarai Szent Péter-templom, azaz a pesti ferences templom patinás környezete adott teret, és az ökumenikus merítésű, tudományos-teológiai és lelkiségi irodalmak sokasága távlatot. Az idén május 13–18. között megrendezett nagyszabású könyvvásáron Budapesten, a Ferenciek terén huszonkilenc keresztény szellemiségű magyarországi és határon túli magyar kiadó képviseltette magát, többek között a Magyarországi Evangélikus Egyház Luther Kiadója is.

Személyes és közösségi keresztény kultúránk mutatója lehet a nyitottságunk és tájékozottságunk foka. Ahogy Sztehlo Gábor evangélikus lelkész gyermekmentő munkáját is meg kell ismernie minél szélesebb közönségnek, nekünk is van mit megismernünk, újra felfedeznünk. 

A standok sűrűjében, a különböző méretű és fordítású Bibliák, imádságoskönyvek, népszerű keresztény közéleti személyiségek által írt kötetek széles választékában elveszhet a tapasztalatlan kereső. A nagy nevek mellett a kortárs nagy témák és persze a nagy klasszikusok is rendre megjelennek a keresztény kiadók kínálatában. A katolikus kiadók elöl járnak a fiatalokat, keresőket, kételkedőket, kiábrándultakat megszólító lelkiségi irodalmak kiadásában és a keresztény elődök időtálló, mindig kelendő bölcsességeinek összegyűjtésében.

Reflektálva a kortárs folyamatokra, a „család”, „párkapcsolat”, „pszichológia” címke alatt számtalan tanácsadó, útmutató kötetet vehettünk kézbe – igen változó színvonalon. Van, aki a humoros reflexióban bízik, más számszerűsít (Ölelj át – 7 lépés az életre szóló szerelemért), megint mások ezeknek a témáknak a megismeréséhez is a Bibliát javasolják elsődleges tájékozódási forrásnak. 

Több keresztény szemléletű, a legmodernebb vívmányokra és etikai dilemmákra reflektáló kiadvánnyal találkozhattak az érdeklődők a vásáron. Külön figyelmet érdemel továbbá a Senki gyermekei című, huszonhat hajléktalan történetét bemutató kötet, amely az érzékenyítés és a hétköznapokban gyakran elbújó testvériségérzet felkeltésének szándékával jelent meg. (A „senki gyermekei” a könyvvásáron is árusították a Fedél Nélkül című utcalapot.)

Jó hír, hogy az itteni árusok saját felelősségüknek érzik az olvasóközönség elirányozását. Jó hír, hogy az iránytű a szélrózsa minden irányából – Délvidékről, Erdélyből, Pannonhalmáról, Szegedről – egy irányba mutat. A keresztény könyvhéten tapasztalható közvetlenség és segítőkészség rávezetheti az olvasót a közös örökség sokszínű jelenvalóságára és felfedezésének útjára. Olyan perspektívatágító kaland ez, amely az együvé tartozás élményét és az ökumenizmus valóságosságát munkálja.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!