Jó a szeretteimmel együtt készülni – Az íróasztalnál: Kovács Áron Deák téri lelkész

Jó a szeretteimmel együtt készülni – Az íróasztalnál: Kovács Áron Deák téri lelkész

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Galambos Ádám, fotó: Magyari Márton
Újonnan induló sorozatunkban lelkészekkel találkozhatnak olvasóink, mégpedig „háttérmunka” közben: elsősorban arról kérdezzük őket, miként készülnek a prédikációra, s eközben milyen tárgyak veszik őket körül. Kovács Áronnal, a Pesti Evangélikus Egyház Deák Téri Egyházközség hitoktatásért, valamint gyermek- és ifjúsági munkáért felelős másodlelkészével a lelkészi hivatalban, íróasztala mellett beszélgettünk az istentiszteletre készülés egy-két műhelytitkáról.

Családi fényképek. „Jó a szeretteimmel együtt készülni” – mondja. Nemcsak a hivatalban, hanem az otthoni íróasztalánál is születnek prédikációk. „Otthon egy ötéves gyermek társasága egyszerre jelent kihívást és inspirációt a textusban való elmélyedéshez – teszi hozzá. – Itt, a hivatalban is jó, ha a fiam és a feleségem visszamosolyognak rám, még ha fényképekről is.”

Kávéscsésze. „Az embernek szüksége van az energiára” – vallja be. Mint mondja, sokszor megesik, hogy éjszaka van, mire végez az igehirdetés szövegével. „Egyébként is szeretem a kávét, de készülés közben kimondottan élénkítő a hatása. A finom kávé mindenképpen segíti a prédikátor életét.”

Biblia magyarázó jegyzetekkel. „2018-ban, amikor a Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközség gyülekezetétől mint ottani másodlelkész elköszöntem, többek között ezt a Bibliát kaptam ajándékba” – mutatja, hozzátéve: jó érzés úgy készülni, hogy közben az ottani közösségre is emlékezik.

Lelkipásztor és kommentárok. A lelkész számára elengedhetetlen kellékei az igehirdetésre való előkészületnek a szakkönyvek és a Lelkipásztor evangélikus lelkészi szakfolyóirat. Ezenkívül az interneten is szokott további szakirodalmat olvasni.

Családi akvarell. „Egy kedves barátunk készítette Marci fiam keresztelőjére. Úgy éreztem, hogy a hangulata miatt is ez az íróasztalomra való.” Kovács Áron azt is felidézi, hogy a kép alkotójának az esküvőjén ő szolgált, így a kép nemcsak a családot, a barátságot, hanem a lelkészi szolgálatot is felidézi a számára. Becsesek számára az ajándékok: „Szeretem az apró mütyüröket, amik valakire vagy valakikre emlékeztetnek. A személyes tárgyak fontosak számomra. A készülés minőségén bár nem változtatnak, de a hangulatán mindenképpen.”

Telefon. „Készülés közben is fontos számomra, hogy meglegyen a kapcsolat lehetősége a családommal.” Több olyan helyen is szolgált – mondja –, ahol a sekrestyében is volt telefon. „Kicsit olyan ez, mint a forródrót. Bármi előre nem látható is történhet, ami miatt jó lenne az előre egyeztetett menetrendet módosítani. Így mód van például a kántorral egyeztetni.”

Jegyzetlapok. Kovács Áron azzal kezdi a készülést, hogy két papírlapot félbehajt, és felírja a textust. Az egyik lapra vázlatokat ír, a másikra pedig átvezeti a végleges szöveget. Minden prédikációjának címet is ad.

Számítógép. „A prédikációimat nagyon ritkán írom számítógépbe, inkább akkor jegyzetelek oda, ha egy mondatnak szó szerint kell majd elhangoznia a szószékről. A teljesen leírt és felolvasott szöveg, úgy érzem, megköt, kevés interaktivitásra van ilyen módon lehetőségem. Inkább alaposan kidolgozott vázlatból szoktam prédikálni, amiben a fő csomópontokat jelölöm ki magamnak – tudjuk meg. – A szóról szóra leírt prédikáció az én esetemben bár nyelvileg kimunkáltabb, de úgy látom, hogy a papír növeli a távolságot a gyülekezet és köztem. A vázlataimban ezért egy-egy kérdéskört jelző szavak, mondatok szerepelnek. Így könnyebb igazodnom az aktuális helyzethez, az éppen akkor jelen lévőkhöz.”

A cikk az Evangélikus Élet magazin 86. évfolyam, 3–4. számában jelent meg 2021. január 24-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!