Johann Sebastian Bach 330 éve született – sorozat indul honlapunkon

Johann Sebastian Bach 330 éve született – sorozat indul honlapunkon

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám
Budapest – Bach közelében címmel indít sorozatot az evangelikus.hu. Kortárs zenészek, írók, építészek, püspökök vallanak arról, hogy mit jelent számukra Johann Sebastian Bach zenéje.

„Ahogy múlik az idő, úgy nő Bach muzsikájának súlya és jelentősége. És egészen bizonyos, hogy senkinek idáig nem mondott annyit, mint a XX. század emberének. Ez a barokk muzsikus napjaink legmodernebb szerzője lett. Örök és hipermodern egyszerre, vagy pontosabban: rá van a legnagyobb szükségünk” – fogalmazott Pilinszky János.

Johann Sebastian Bach születésének 330. évfordulóját március 21-én ünnepeljük. Ebből az alkalomból a művész előtt tiszteleg a Művészetek Palotája, amikor Fassang László orgonaművész kezdeményezésére Bach 24 címmel maratont tartanak. Ugyancsak ezen a napon Budapest forgalmasabb aluljáróiban – így a Deák téren, az Astoriánál, vagy a Blaha Lujza téren – is felcsendülnek Bach alkotásai kortárs művészek előadásában.

És hogy mit mond a XXI. század emberének a zene által csendet teremtő alkotó munkássága? Erre keressük a válaszokat most induló sorozatunkban. Olyan írásokat kértünk – püspöktől, írótól, zenésztől, építésztől –, melyben megfogalmazódik, hogy mit jelent Johann Sebastian Bach ma.

„De mi az, ami zenéjéből annyira fontos számunkra? Hitét csodáljuk? Az is, akinek van hite, és az is, akinek nincs? Vagy páratlan tehetségének látványát?” – teszi fel a kérdéseket a lírikus, Pilinszky. A sorozatból kiderül, hogy ma hogyan fogalmazzuk meg a válaszokat.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!