A bibliai alapú vezetésről – John C. Maxwell Budapesten

A bibliai alapú vezetésről – John C. Maxwell Budapesten

Share this content.

Budapest – John C. Maxwell, The New York Times és a The Wall Street Journal bestseller írója vezetéselméleti előadást tart Budapesten 2013. november 9-én. A vezetéselmélet és üzleti kommunikáció mellett lelkipásztorként is tevékenykedő előadó könyveit eddig több mint huszonegymillió példányban értékesítették. Szöveg: Galambos Ádám, fotó: johnmaxwellonleadership.com

John C. Maxwell előadásainak fő célkitűzése, hogy minden nemzetben hatékonyan működjenek a keresztény közösségek. Beszédei ennek fényében egyrészt a gyülekezeti közösségek színvonalas működését, másrészt a világi cégek etikus, azonban profitot termelő működtetését célozza. Teszi mindezt úgy, hogy nem üzleti spekulációkra neveli hallgatóit, hanem tanítását a Szentírásra alapozza. Ez az elképzelés Magyarországon sem ismeretlen, hiszen számos olyan szervezet van, amelyik hasonló irányelveket követ. Gondoljunk csak Baritz Sarolta Laura domonkos nővérre, aki többek között gazdasági etikát oktat vagy Sándor Jenő evangélikus lelkészre, aki üzlet és etika viszonyát kutatja és oktatja. A hazai viszonylatban azonban ez az újfajta szemlélet még kezdeti állapotában van. Nem csoda, hogy Sándor Jenő így fogalmaz: „Amikor megkérdezik tőlem, hogy mi a kutatási témám, és meghallják a választ – tudniillik, hogy gazdaság etika – függetlenül attól, hogy beszélgetőpartnereim egyházi, világi, vagy üzleti emberek első viszont kérdése, hogy olyan van? Azt gondolom, hogy jól mutatja ez a mini közvélemény kutatás, hogy a felszínen a gondolkodásunkban még mindig él az az alapkiindulás, hogy a gazdasági életet működtető elv, a nyerseség és a morál két nem összeegyeztethető világ.”

Az idén november elején a Vezetés+ szervezésében megvalósuló konferencia talán segítséget nyújthat ahhoz, hogy a hazai szemlélet – miszerint az üzleti világ elvei nem feltétlenül találkoznak az alapvető etikával – más alapokra kerüljön. Nem megszokott, hogy egy lelkipásztor minden évben meghívott előadója a Fortune 100 cégeknél, nemzetközi kormányvezetőknél, valamint olyan szervezeteknél, mint az amerikai hadsereg katonai akadémiája és erődje (USMA), a National Football League és az ENSZ. Talán ez jelzi, hogy egy új, üzleti alapokon nyugvó etika, amely nem tagadja meg a testvériség fontosságát a gazdasági életben példává és használhatóvá válhat.

A konferenciával kapcsolatban Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára így fogalmazott: „Hiszem, hogy a vezetői képesség velünk születik. Amikor vezetés-elméletet tanítunk, ezt a magot öntözzük, hogy kihajtson, és nagy, terebélyes fává nőjön. Évek alatt sok tapasztalatra tesz szert az ember, és aki bölcs, ezeket szívesen átveszi. Vallom, hogy a vezetésen áll vagy bukik minden. Az elmúlt 15 évben számos könyvet elolvastam a bibliai alapú vezetésről, a csapatjátékról, de egyik író sem volt olyan hatással az életemre, munkámra, szolgálatomra, mint John C. Maxwell. Nagy megtiszteltetés, hogy elfogadta felkérésünket, és 2013. november 9-én a magyar és nemzetközi egyházi, valamint üzleti élet jeles képviselői előtt előadásokat tart arról, hogy mi az a Plusz, amire szükség van a sikeres munkához, szolgálatokhoz, kapcsolatépítéshez. Mivel John C. Maxwell szolgálata két irányba mutat, egyrészt a keresztény vezetőket, üzletembereket célozza meg, másrészt világi döntéshozókat motivál, segít, hogy a saját életük legyen a legjobb referencia, úgy döntöttünk kollégáimmal, hogy ezt tiszteletben tartjuk: Két konferenciát szervezünk, délelőtt a keresztény testvéreket várjuk, délután pedig mindazokat a vállalkozókat, üzletembereket, akik szeretnének előbbre jutni a munkájukban, egyéni és közösségi életükben.”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!