Fontos, hogy ne maradjanak bennünk tüskék – mit tanácsol a lelkigondozó az ünnepek utáni időszakra?

Fontos, hogy ne maradjanak bennünk tüskék – mit tanácsol a lelkigondozó az ünnepek utáni időszakra?

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Laborczi Dóra
Lassan vége az ünnepeknek, elfogytak a maradékok, elköltöttük az összes pénzünket és ránk tör az ünneptelen téli szürkeség. Mit tegyünk, ha egyedül vagyunk, és ezzel kell szembenéznünk a következő évben is? Vagy ha szétcincálta az idegeinket a család az ünnepek alatt? Joób Máté evangélikus lelkész, mentálhigiénés szakember válaszolt kérdéseinkre.

– Milyen ünnepek előtti, illetve utáni tünetekkel találkozik lelkigondozóként?

– Érdekes kérdés, hogy vajon az ünnepeket megelőző napok, vagy inkább az azt követő időszak jelent-e nagyobb terhet az embereknek. Az egyedülállóknak talán inkább a megelőzők, hiszen akár az ajándékok vásárlásánál, vagy éppen az ünnepi programok tervezésénél kell szembesülniük azzal, hogy egyedül vannak. Egy jól sikerült ajándék kiválasztásával viszont tényleg nagy örömet szerezhetünk közeli szeretteinknek. Nagyon jó dolog adni, valakinek a kívánságát eltalálni. A gyerekek öröméből és boldogságából egészen biztos, hogy sok visszaszállhat az ajándékozó szülőkre, de az egyedülálló rokonokra is. Aztán ott van a nagy kérdés: „Kivel töltsük az ünnepeket?” Menjünk vissza a szülőkhöz? Kérezkedjünk be a tágabb család valamelyik ágához? Egy kicsit mégis csak idegenek maradunk és ezzel nem lehet jó szembesülni. Az ünnepek utáni elfáradás viszont inkább a családosokat érintheti. Nagyon el lehet fáradni a rokoni látogatásokban, főleg akkor, ha ezek inkább kötelességből történnek.

– Mi segíthet át ezeken a mélypontokon?

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!