A „jószívűség”-ben van „szív”

A „jószívűség”-ben van „szív”

Share this content.

Forrás: evangelisch.de, fotó: Anna Thut, szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Hannover – „Nagy szív! Hét hét szűkösség nélkül” – ez a mottója a 2016-os év böjti akciójának, amelyet évek óta folytatnak a Német Protestáns Egyház szervezésében Németországban, Hét hét valami nélkül címmel. A február 10-től március 27-ig tartó rendezvény során a böjtölők csoportokban vagy egyénileg arról fognak napról napra elgondolkodni, mit jelent a szív kitárása, kitárulkozása.

Több millió ember böjtöl együtt már több mint harminc év óta a húsvétot megelőző időszakban a Hét hét valami nélkül című akció keretében. Sokan nem csak a csokoládéról vagy a nikotinról mondanak le, hanem a fejben való böjtölést is követik. Mit jelent ez? Hét héten át megtörik a mindennapok rutinját, új perspektívákat nyitnak maguk előtt, felfedezik az élet apró örömeit.

Az idei évben a „Nagy szív! Hét hét szűkösség nélkül” gondolata köré szerveződnek majd a böjti elmélkedések.

„Ha valami szívből jön, akkor valami teljességről van szó: szívből énekelni, szívből szeretni, teljes szívvel valamit csinálni... A szív egy olyan szerv, amely nem alkalmas kicsinyességre, teljességben és szélességben él bennünk. Nevet ad a jószívűségnek” – írta Arnd Brummer, a böjti akció vezetője, aki a www.7-wochen-ohne.de oldalon arra hívogat, hogy a résztvevők regisztráljanak és rendeljék meg azt a naptárt, amely segít a napi böjtben.

„Szívünk nyílt helyszín az emberségre. Ha az ember nem keményedik meg és nem zárkózik el, akkor sok hely lesz a szívében mások számára. Így tudjuk egymást a szívünkbe zárni, így tudunk osztozni a szívünkben másokkal, és így tudunk meg is bocsátani nekik.”

Ennek a szenvedélyes szervünknek szeretnénk az idei böjti szezonban figyelmet szentelni. A „Nagy szív! Hét hét szűkösség nélkül” mottóval arra hívjuk önt is, hogy fedezze fel mindazokat a dolgokat, amelyek kinyitják, szélesre tárják a szívét.

Egyszerűen csak hívjunk meg valakit, akit nem ismerünk és szemléljük egymást kíváncsian és előítéletektől mentesen. Osztozzunk meg azon, amink van és éljük át azt, hogy ezzel mindannyian gazdagodunk. Mindig lesz hely, még akkor is, ha újabb személy csatlakozik majd hozzánk. „Ne legyél szűk látókörű” – mondjuk és higgyék el, megéri a próbálkozást. Örüljünk mások szerencséjének és nevessünk saját irigységünkön. Ne rójuk fel azt, ami volt, hanem bocsássunk meg.

Ez a belső széles horizont nem csak a kerítésünk túloldalán élő szomszédaink számára ad majd új perspektívákat, hanem a menekülteknek is, akik messziről érkeznek hozzánk. Lakóhelyünket, munkánkat és még a hazánkat is megoszthatjuk velük. Jó szíve van a jó vendéglátónak és tolmácsnak, aki képes a szűk határokat áthidalni.

A teljességből teremthetünk, mert nagy és jóságos szívünk Istenben van. Nem kell állandóan aggódnunk és számolgatnunk, mert: „Istennek pedig van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségetekből jusson minden jó cselekedetre.” (2 Kor 9,8) – zárta gondolatait Arnd Brummer.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!