Jövőformálás a múlt erejével – Teológiai továbbképző tanfolyam Szentpéterváron

Jövőformálás a múlt erejével – Teológiai továbbképző tanfolyam Szentpéterváron

Share this content.

Szöveg: dr. Korányi András
Szentpétervár – Hosszú évek óta vesznek részt meghívott magyar teológusok és egyházi szakemberek az oroszországi evangélikus egyház lelkészeinek és gyülekezeti munkatársainak oktatásában és továbbképzésében. A Szentpétervár melletti novoszaratovkai teológiai központ kéthetes nyári szemináriumán idén két tucat résztvevő gyűlt össze, hogy a reformáció világméretű kiterjedését, máig érvényesülő hatásait tanulmányozza. Egyházunkat dr. Korányi András, az Evangélikus Hittudományi Egyetem egyháztörténész-professzora képviselte.

A novoszaratovkai teológiai intézetben zajló tudományos munka nagy fontosságú az oroszországi evangélikusság fejlesztése terén. Dr. Anton Tyihomirov, a szeminárium vezetője nemcsak az egyetlen, teológiai tudományos fokozattal rendelkező kutató az abszolút kisebbségben élő egyházban, de ő szívügyeként is szervezi ezeket a tanfolyamokat. Az érseki irányítás alatt álló egyházhoz Oroszország nagyobb, európai részen fekvő világvárosai Moszkva és Szentpétervár mellett a Volgamente, az uráli térség jelent erősebb bázist, de Szibéria és a távol-keleti Kamcsatka vidéke is ide tartozik. A volt szovjet térségben élő testvéregyházak is részt vesznek az együttműködésben, annak ellenére, hogy szervezeti szempontból több közösség formájában élnek ott evangélikusok. Az orosz–ukrán konfliktus persze közvetlenül érinti ezt az együttműködést is, míg más tájakon éppen ezek az egyházak erősítik a kapcsolattartás, a nyugati testvéregyházakkal való kötelék fenntartását. Az idei nyári teológiai tanfolyamon is jelen voltak a grúziai és kirgiz egyház képviselői.

A hatalmas ország, a soknemzetiségű kultúra, a vallási sokféleség és az abszolút kisebbségi helyzet határozza meg az itt élő testvérek életét. A mindennapi megmaradás és gyülekezetépítés szolgálatát itt is csak nagy elköteleződéssel lehet megvalósítani. Sokszor mindennapi munkájuk mellett szervezik a gyülekezet életét a maguk képzésére is gondot fordító egyháztagok, hiszen a lelkészek száma is igen alacsony. Ennek az erősítésnek az egyházi központja az evangélikus teológiai szeminárium.

Augusztus második felében a reformáció történetét és következményeit vizsgálta a nemzetközi oktatók észt, magyar, argentin és az Egyesült Államokból érkezett köre. Természetes, hogy az egzakt tényanyag mellett a világ különböző pontjain évszázados gyökerekkel élő protestantizmus helyben is hasznosítható tanulságaira került a legnagyobb hangsúly. A délkelet- és közép-európai reformáció sajátosságai között a széles felekezeti sokféleséget, benne a sajátos protestáns ökumenét, a protestantizmus és az iszlám viszonyát, valamint a protestantizmusnak és nemzeti identitásnak a liberalizmus és baloldaliság ideológiáihoz való viszonyulását mutatta be dr. Korányi András egyháztörténész-professzor Budapestről.

Az Oroszországban és az egykori Szovjetunió utódállamaiban fennmaradásukon túl megújulásért, erősödésért küzdő, hűségesen szolgáló testvéreinkért imádkozzunk mi is!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!