A jubileum küszöbén – Partnerségi kapcsolat kilenc éve

A jubileum küszöbén – Partnerségi kapcsolat kilenc éve

Share this content.

Szöveg: Miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium delegáltjai
Miskolc – A Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium egyik fő profilját képezi a középfokú pedagógiai képzés. Diákjaink az érettségi utáni szakképzésen gyógypedagógiai segítő munkatárs és szociális szakgondozó képesítést szerezhetnek. Kilenc évvel ezelőtt felvettük a kapcsolatot egy bajorországi evangélikus intézménnyel, melyet a bajor evangélikus diakóniai szervezet működtet.

Képzésük részben hasonlít a miénkhez, így lehetőségünk nyílt arra, hogy minden évben fogadjunk, és négyhetes összefüggő szakmai gyakorlatra küldjünk szakképzős hallgatókat. A tavalyi év elején iskolánkba látogatott a Hofi Pedagógiai Akadémia igazgatója néhány kollégájával, és megbeszéltük a következő közös projekteket.

Idén márciusban a partnerintézmény meghívására három napot töltöttünk szakmai tapasztalataink kicserélésére, ahol megismerkedtünk az akadémia, a TPZ (Therapeutisch-Pädagogisches Zentrum – Terápiai-Pedagógiai Centrum) és a Neuendettelsaui Diakóniai Intézet felépítésével és működésével.

A bibliai Magvető történetéhez hasonlóan kezdődött a Diakóniai Intézet alapítása Neuendettelsauban. Egy evangélikus lelkész, Wilhelm Löhe komolyan vette a jézusi gondolatot, és 1854-ben egy úgynevezett diakonissza házat hozott létre (Mutterhaus). Az ott élő fiatal hajadon hölgyek (diakonisszák) megtanulták, hogyan kell az időseket és a betegeket ápolni, ezt követően ennek szentelték az életüket.

Az intézet, melyet az első Bajorországban töltött szakmai napunkon ismerhettünk meg, a löhei gondolatokat átvéve, szintén fontosnak tartja a képzést, a szolgálatot, a segítségnyújtást, melyeket szervezett keretek között valósít meg.

Az intézet célja, hogy nemzetközi szervezetté nője ki magát. A segítségre szorulók átfogó, modern, a mindennapokban jelenlévő segítő gondoskodását teszi lehetővé egy helyen.

Neuendettelsauban működtetnek kórházat, iskolákat, otthonokat. Idősekkel, valamint testileg, lelkileg sérült, hátrányos helyzetben lévő fiatalokkal és felnőttekkel is foglalkoznak. Iskoláztatásuk után, lakhatást és munkát is biztosítanak számukra hatalmas műhelyeikben. Mindennapi életükhöz folyamatos segítséget kapnak.

A terápiás pedagógiai centrumban megtekinthettük diákjaink nyári gyakorlati helyét. Az intézményben sérült és ép gyermekek integráltan tanulhatnak együtt bölcsődés kortól. Az óvodás és az iskolás gyermekeket Maria Montessori elvei alapján nevelik. Bepillantást nyerhettünk a bölcsődés és az óvodáskorú apróságok életébe, megnéztünk néhány csoportszobát, a fejlesztő eszközöket és a terápiás szobákat. A sérült gyerekek fejlesztésére fényterápiát, ergoterápiát, hidroterápiát és logopédiát alkalmaznak. A mozgáskorlátozott gyermekek számára létrehoztak egy úgynevezett Pető-szobát, ahol a híres Pető Intézet eszközei és módszerei segítségével végzik a fejlesztő munkát. A Pető-módszert külön képzésen oktatják Németországban.

Utunk során betekinthettünk az akadémia mindennapi életébe is, egy délelőttöt tanórák látogatásával töltöttünk. Az órák után Achim Schäfer igazgató rendkívül látványos élménypedagógiai előadással, úgynevezett analóg power point keretében részletesen bemutatta képzési rendszerüket és rávilágított arra a pontra is, ahol a két képzési rendszer metszi egymást. Ebből a metszéspontból kiindulva jöhetett létre a két iskola kapcsolata.

Az előadás után a napirendi pontunk a soron következő projektünk volt, az élménypedagógia, amit a hofi akadémia pár diákja és néhány tanára fog tartani a mi gyerekeinknek. A diákok az internet segítségével már felvették a kapcsolatot, hogy a szükséges előkészületeket meg tudják tenni.

Számunkra az élménypedagógia még egy viszonylag ismeretlen terület, amely közvetlenül köti össze az élményt a tanulással. Fontos, hogy az élménypedagógiai szemlélet az iskolában megváltoztatja a tanárok és a diákok egymáshoz és a tudáshoz való viszonyát. A módszer nem teljesen új keletű dolog, de a mi oktatási rendszerünknek nem szerves része. Kíváncsian várjuk, hogy a gyakorlati helyzetekből, gyakorlatokból milyen élményszerű, egyéni tapasztalatok születnek.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!